Angajatorii le pot interzice angajaților să poarte simboluri religioase vizibile, a decis, ieri, în premieră, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), după analizarea a două cazuri care au în prim-plan femei ce purtau la lucru vălul islamic, transmite Reuters.
Instanța europeană a dat o soluție comună în ambele cazuri. Reclamantele, o femeie din Belgia și una din Franța, fuseseră concediate pentru că refuzaseră să renunțe la simbolul religios. „O normă internă a unei întreprinderi care interzice purtarea vizibilă a oricărui semn politic, filosofic sau religios nu constituie o discriminare directă. Cu toate acestea, în lipsa unei asemenea norme, voința unui angajator de a ține seama de dorințele clientului ca prestările de servicii să nu mai fie efectuate de o lucrătoare care poartă vălul islamic nu poate fi considerată o cerință profesională de natură să înlăture existența unei discriminări”, se arată în decizia publicată pe pagina de internet a CJUE. Curtea de Justiție precizează că nu soluționează litigiul național, ci instanța națională are obligația de a soluționa cauza conform deciziei Curții. Această decizie este obligatorie, în egală măsură, pentru celelalte instanțe naționale care sunt sesizate cu o problemă similară. În unul dintre cele două cazuri supuse atenției magistraților CJUE, o belgiancă de confesiune musulmană a dat în judecată firma G4S Secure Solutions pentru că a concediat-o din cauza refuzului de a renunța la vălul islamic. În aprilie 2006, la trei ani de la momentul angajării, femeia și-a anunțat superiorii că are intenția să poarte vălul în timpul orelor de lucru. Conducerea G4S a informat-o că purtarea vălului nu este tolerată, întrucât contravine neutralității pe care o impune întreprinderea în relațiile sale cu clienții.
CJUE a apreciat că voința unui angajator de a afișa o imagine de neutralitate față de clienții săi, atât publici, cât și privați este legitimă.