x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Vânătoarea de romi" pune Franţa pe jar

"Vânătoarea de romi" pune Franţa pe jar

de Istvan Deak    |    14 Aug 2012   •   17:28

Politica Guvernului socialist de la Paris este tot mai represiva fata de romi si taberele ilegale, instalate pe teritoriul Frantei, presa franceza abordand pe larg subiectul in ultimele zile.

Ce mi-e Sarkozy...
Acum doi ani, Franta, mai exact presedintele din acea vreme, conservatorul Nicolas Sarkozy, declansa o campanie de demolare a taberelor de romi, majoritatea provenind din Romania. In paralel, expulzarile acestora spre tarile lor de origine, Romania si Bulgaria, se intensificau si ele. Exact doi ani mai tarziu, Guvernul de la Paris s-a schimbat. Au venit socialistii la putere.

....ce mi-e Hollande
Asociatiile, dar si o parte dintre parlamentarii stangii incep sa critice aceste metode, descrise de unii drept o vanatoare de romi. Guvernul se apara, ministrul de Interne, Manuel Valls, spune ca nu vrea sa stigmatizeze vreo populatie. El a pledat pentru "fermitate" si apreciaza ca statele de provenienta ale populatiilor rome trebuie "sa isi asume responsabilitatea pentru integrarea minoritatilor lor", potrivit unui interviu publicat de Libération. "Nu mai exista o politica etnica" - mai afirma ministrul, citat de RFI.

Parisul a "pus capat politicii cifrelor" in privinta expulzarii romilor si intentioneaza sa evite "stigmatizarea" acestora, a anuntat Ministerul francez de Interne, la o zi dupa ce Franta a fost pusa sub supraveghere de catre Uniunea Europeana (UE), relateaza AFP. Ministrul socialist de Interne lucreaza pentru a gasi "solutii alternative", a declarat un membru al cabinetului sau, contactat de AFP. "S-a pus capat politicii cifrelor, care conducea la derive si denatura deciziile justitiei", a adaugat el. "Contrar politicii duse de catre precedentul Guvern, nicio populatie nu este vizata in sine. In Franta nu mai exista «politica etnica»", a subliniat acest membru al cabinetului lui Valls.

Fara cifre impuse
Fostul presedinte de dreapta Nicolas Sarkozy a stabilit o legatura intre infractionalitate si "implantatiile salbatice de tabere de romi", cerandu-le prefectilor sa le desfiinteze. "In prezent, prefectii nu au nicio cifra imperativa" si li s-a cerut sa lucreze pe plan local la solutii alternative impreuna cu asociatiile, atunci cand acest lucru este posibil", a subliniat sambata ministerul.

Cateva zeci de romi romani, care au beneficiat de un ajutor umanitar pentru intoarcerea in tara (in valoare de 300 de euro pentru adulti si de 150 de euro pentru copii), au fost expulzati joi in Romania pe baza de voluntariat, potrivit versiunii oficiale. Asociatiile au denuntat expulzari deghizate. Serviciile comisarului european pentru Justitie Viviane Reding au anuntat vineri ca se afla "in contact cu autoritatile franceze pentru a se asigura ca regulile europene sunt respectate" in privinta romilor.

Criticile ONG-urilor
La voix des Rroms, vocea romilor, cea mai activa asociatie franceza in apararea drepturilor romilor spune, insa, ca nimic nu-i diferentiaza pe actualii guvernanti socialisti de predecesorii lor de dreapta.

Forumul european al romilor si nomazilor (FERV) a cerut presedintelui francez Francois Hollande sa opreasca dezafectarea taberelor romilor in lipsa unei solutii alternative, conform promisiunilor sale din timpul campaniei, a anuntat Consiliul Europei marti, relateaza AFP.

Dezafectarea acestora "intra in contradictie cu angajamentul pe care vi l-ati luat in timpul campaniei, de a nu expulza familii fara a le propune solutii alternative de locuit", scrie presedintele Forumului, Rudko Kawczynski, intr-un mesaj adresat presedintelui Hollande luni, impreuna cu un comunicat al organizatiei cu sediul la Strasbourg. "De fapt, remarcam cu regret ca politica Guvernului socialist referitor la problema romilor se inscrie pentru moment in continuarea celei a predecesosului dumneavoastra", aduaga acesta.

Reunind "cele mai mari organizatii nonguvernamentale din Europa si peste 1.500 de asociatii nationale ale romilor si nomazilor din majoritatea celor 47 de state membre ale Consiliului Europei", Ferv este "cea mai mare organizatie pentru apararea drepturilor romilor din Europa" si "dispune de un acord de parteneriat specific cu Consiliul Europei", insista acesta.

Kawczynski cere Frantei "o schimbare radicala a politicii" si o indeamna sa "ridice restrictiile privind accesul pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari" pentru a facilita integrarea romilor.

Motive de "ingrijorare grava"
Operatiunile repetate ale autoritatilor franceze de desfiintare a taberelor de romi si expulzarea romilor in Europa de Est reprezinta motive de "ingrijorare grava" privind respectarea de catre Franta a obligatiilor sale internationale, se arata intr-un comunicat HRW postat pe site-ul organizatiei si citat de Mediafax.

"Operatiunile de desfiintare (a taberelor de romi) de saptamana trecuta par sa fie ultima manifestare a politicii franceze de expulzare care vizeaza romii din Europa de Est", a denuntat Veronika Szente Goldston, directoare pentru Europa si Asia in cadrul centralei organizatiei nonguvernamentale (ONG) pentru apararea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), citata in acest comunicat, datat 11 august, postat pe site-ul in limba franceza al organizatiei luni. "In loc sa incerce sa se debaraseze de romi indezirabili, Guvernul (francez) ar trebui sa analizeze critic tristul sau bilant in acest domeniu si sa actioneze in vederea remedierii abuzurilor", recomanda Goldston.

Justificarea operatiunilor
Desi autoritatile franceze si-au justificat operatiunile prin conditii "insalubre" si afirmand ca "tensiunile" cu populatia au devenit de "nesuportat", nu pare sa fie prevazuta nicio solutie de cazare, critica HRW, acuzand Parisul ca "a lasat fara adapost aproximativ 200 de romi, inclusiv 60 de copii" si precizand ca in afara de operatiunile de la Lille si Lyon, au fost desfiintate tabere de romi si in capitala franceza, la inceputul lui august.

Cei 240 de romi romani trimisi cu avionul in Romania la 9 august ar fi "plecat in mod voluntar", potrivit autoritatilor franceze, "dupa ce au fost platiti cu suma de pana la 300 de euro pentru a pleca", subliniaza HRW, insistand ca numerosi romi au acceptat o "«intoarcere voluntara» dupa ce au primit ordinul sa paraseasca teritoriul" Frantei.

"Tratamentul" rezervat romilor din Europa de Est de catre Franta a atras atentia internationala in august 2010, cand Guvernul francez, in cadrul unei campanii foarte mediatizate, a desfiintat numeroase tabere si a expulzat sute de romi romani si bulgari, aminteste ONG-ul, denuntand "o circulara in mod deschis discriminatorie care desemna taberele drept tinta a expulzarilor" si asocia masura cu "expulzarea imediata a strainilor aflati in situatie ilegala".

"Desi autoritatile au abrogat rapid circulara, cercetari profundate efectuate intre altii si de catre HRW in ultimii doi ani arata clar ca romii din Franta raman expusi unor expulzari abuzive repetate si discriminarii", subliniaza organizatia.

In comunicat este citata, de asemenea, o lege privind imigratia, adoptata in 2011 in urma criticilor Comisiei Europene (CE), "care pare sa vizeze romii din Europa de Est in particular, in loc sa se conformeze obligatiilor Frantei in virtutea regulilor Uniunii Europene (UE) cu privire la libertatea de miscare si dreptului international in materie de drepturile omului".

Aceasta lege citeaza ca motiv al expulzarilor sejururi repetate de scurta durata pe teritoriul Frantei "cu scopul esential de a beneficia de pe urma sistemului de asistenta sociala", insa anchete efectuate de HRW "demonstreaza ca autoritatile franceze expulzeaza romi in baza simplei prezumtii ca acestia ar putea sa beneficieze candva de ajutoare sociale", se subliniaza in comunicat.

ONG-ul isi exprima totodata "ingrijorarea fata de aplicarea in practica a principiului" analizarii fiecarui caz in parte, impus de lege, criticand autoritatile franceze pentru "emiterea de ordine de expulzare la scara larga in zilele dinaintea sau in cursul desfiintarii unor tabere", fara o analiza suficienta a situatiei individuale a persoanelor care locuiesc in acestea.

"Promisiunile (presedintelui francez) Francois Hollande de a pune capat discriminarii romilor nu ar putea sa sune mai goale, in urma evenimentelor din aceasta saptamana", conchide Veronika Szente Goldston, citata in comunicat.(deak.istvan@jurnalul.ro)

×