x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Venezuela: Guaido salută raportul ONU despre drepturile omului şi cheamă la manifestaţii

Venezuela: Guaido salută raportul ONU despre drepturile omului şi cheamă la manifestaţii

05 Iul 2019   •   13:42
Venezuela: Guaido salută raportul ONU despre drepturile omului şi cheamă la manifestaţii

Preşedintele Parlamentului de la Caracas, Juan Guaido, a salutat joi raportul Biroului ONU pentru Drepturile Omului privind ţara sa, arătând că documentul "reflectă pe larg suferinţa" venezuelenilor, şi a reiterat chemarea la manifestaţii, vineri, contra "dictaturii" lui Nicolas Maduro, transmite EFE.

"Acesta este o realizare, este rezultatul sacrificiului şi muncii multor organizaţii neguvernamentale, victime, rude, lideri şi deputaţi care au făcut totul pentru a face vizibile abuzurile unui regim corupt şi ucigaş (...) acest raport reflectă pe larg suferinţa poporului nostru", a spus Guaido, într-o înregistrare audio difuzată de echipa sa de presă.

"Validează clar ceea ce noi am denunţat, că salariul nu ajunge pentru nimic, tăierile de curent, lipsa apei, gazului şi benzinei generate de uzurpatorul incompetent şi corupt (Maduro). Persecuţia, tortura şi asasinatul din această dictatură sângeroasă, toate au fost relevate cu claritate acolo", a continuat el.

În aceeaşi zi a fost făcută cunoscută o versiune avansată a raportului care va fi prezentat vineri de Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, în care sunt semnalate "grave încălcări ale drepturilor" în Venezuela.

Documentul denunţă că, în special din 2016, regimul Maduro şi instituţiile sale au implementat o strategie "cu scopul de a neutraliza, reprima şi a incrimina opoziţia politică şi pe cei care critică guvernul".

Guaido, care este recunoscut ca preşedinte interimar al Venezuelei de către peste 50 de state, a salutat că "în aceste momente" respectiva variantă a raportului este mediatizată mondial şi a precizat că a primit apeluri de la preşedinţi şi lideri "care s-au scandalizat citindu-l".

"Le-am mulţumit pentru mesaje şi mai ales pentru angajamentul de a creşte la maxim presiunea internaţională pentru a răspunde acestei tragedii. Acum, pentru a învinge dictatura, trebuie să sporim presiunea naţională", a considerat Guaido, care, în acest sens, i-a chemat pe susţinătorii săi să iasă în stradă vineri, când se aniversează semnarea actului de independenţă a Venezuelei.

El le-a cerut simpatizanţilor să fie uniţi şi a chemat din nou armata să respecte Constituţia şi competenţele Parlamentului.

Venezuela trece printr-o criză care s-a acutizat din ianuarie, când Maduro a depus jurământul în debutul unui nou mandat prezidenţial nerecunoscut de opoziţie şi parte din comunitatea internaţională iar, în replică, Guaido a proclamat un guvern interimar care este recunoscut de peste 50 de ţări, în frunte cu Statele Unite.

AGERPRES

×