x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Verdict greu într-un proces pentru crime rasiste în Ungaria

Verdict greu într-un proces pentru crime rasiste în Ungaria

de Marina Constantinescu    |    04 Aug 2013   •   17:57

Justiţia ungară urmează să pronunţe, marţi, verdictul într-un proces în care patru bărbaţi sunt acuzaţi că au ucis cu sânge rece şase etnici romi, între 2008 şi 2009, decizia intervenind în contextul comemorării Holocaustului împotriva acestei minorităţi încă stigmatizate în Ungaria, relatează AFP.

Cei patru bărbaţi sub învinuiţi că au comis, între lunile iulie 2008 şi august 2009, nouă atacuri cu grenadă, cu puşcă şi cu cocteiluri Molotov, soldate cu şase morţi şi cinci răniţi, în diverse localităţi din nord-estul ţării. Actele comise de aceştia au fost deosebit de crude: un copil de cinci ani şi tatăl său au fost ucişi, în timp ce încercau să se salveze din casa incendiată. De asemenea, o femeie a fost ucisă în timp ce dormea.

“Şase unguri au murit pur şi simplu pentru că erau de etnie romă. Această tragedie trebuie să rămână vie în memoria colectivă a naţiunii, ca toate tragediile naţionale”, a declarat vineri Alianţa Împreună 2014 a fostului premier Gordon Bajani, principalul rival politic al şefului Guvernului conservator Viktor Orban.

Cei patru suspecţi, toţi membri ai unei grupări dure a suporterilor echipei de fotbal din Debrecen şi care afişează pancarte neonaziste, ar fi avut fiecare probleme cu etnici romi, iar ideea de a se răzbuna le-a venit în timp ce se aflau într-un bar, a arătat Parchetul. Arestaţi la sfârşitul lunii august 2009, cei trei principali acuzaţi au pledat nevinovat, în timp ce ultimul complice, care a servit pe post de şofer, a recunoscut că este “vinovat”, dar fără să fi participat la omoruri. Apărarea doreşte achitarea primilor trei şi eliberarea celui de-al patrulea, după patru ani de detenţie provizorie.

Parchetul cere în schimb închisoare pe viaţă pentru cei trei principali vinovaţi şi o pedeapsă cu închisoare de 20 de ani pentru al patrulea inculpat. Procesul acestora a început la 25 martie 2011.

Justiţia ungară să pregăteşte să pronunţe verdictul în timp ce ţara comemorează Holocaustul împotriva romilor. La 2 august 1944, naziştii au masacrat circa 3.000 de reprezentanţi ai aceste comunităţi în tabăra de exterminare de la Auschwitz-Birkenau. La 2 august se comemorează şi ultimul asasinat din seria sângeroasă comisă între 2008- 2009.
Romii, săraci şi marginalizaţi, reprezintă între 5 şi 8 % din populaţia ungară (de 10 milioane de locuitori), comentează AFP. Ei reprezintă adesea ţinta atacurilor verbale din partea partidului de extremă-dreapta Jobbik, reprezentat în Parlament, dar şi din cea a apropiaţilor lui Viktor Orban. La începutul lunii ianuarie, Zsolt Bayer, unul dintre fondatorii partidului conservator la putere Fidesz, a publicat un articol în urma unei tentative de omor contra unor sportivi unguri, atribuită unor romi, calificându-i “animale care trebuie lichidate”. Ziarul său a fost sancţionat de Consiliul organizaţiilor media.

Vineri, numeroase organizaţii culturale şi instituţii oficiale au adus un omagiu tuturor victimelor rome, prin organizarea de ceremonii, expoziţii sau slujbe. Pentru a comemora în special victimele seriei de omoruri din 2008-2009, grupul mediatic XKK a realizat patru scurt-metraje, de câte două până la patru minute, intitulate “Crima lor era culoarea pielii”, conţinând monologuri emoţionante citite de cei mai buni actori şi actriţe din Ungaria. Filmele sunt difuzate în cinematografele din Budapesta sau în cadrul festivalurilor culturale.

×
Subiecte în articol: Ungaria