x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vești bune pe piața de energie. Gazele naturale se ieftinesc. Care este motivul

Vești bune pe piața de energie. Gazele naturale se ieftinesc. Care este motivul

25 Mar 2022   •   11:44
Vești bune pe piața de energie. Gazele naturale se ieftinesc. Care este motivul

Prețurile la gazele naturale au scăzut, astăzi, în Europa după ce UE a semnat un acord cu SUA pentru livrarea de gaze lichefiate, scrie Bloomberg.

Cotațiile futures la gaze naturale pe bursa din Amsteram au scăzut cu 7%, după ce și în ziua anterioară s-au redus cu 4,6%. Prețul a ajuns la 103,75 de euro/MWoră, după ce ajunsese la 345 de euro/MWoră la începutul lunii martie.

Războiul din Ucraina a schimbat dramatic relațiile dintre UE și Federația Rusă, care  asigură circa 40% din necesarul blocului comunitar. 

Însă gazele lichefiate nu sunt cea mai bună  soluție pîntrucât capacitățile de regazificare, numărul terminalelor și interconectorii de gaze sunt limitați. 

Șeful de la Casa Albă Joe Biden discută, astăzi, cu președinta Comunității Europene, Ursula von der Leyen, despre creșterea livrărilor de gaze lichefiate. Potrivit unor surse oficiale, UE ar putea crește importurile din SUA cu 15 miliarde de metri cubi. 

Livrările de gaze lichefiate din SUA au fost de 22 de miliarde de metri cubi în 2021, în timp ce doar în ianuarie 2022 acestea au ajuns la  4,4 miliarde de metri cubi.

Totodată, Rusia a exportat în UE circa 155 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. 
 

×
Subiecte în articol: gaze naturale