x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viaţa lui Strauss-Kahn sub arest la domiciliu.

Viaţa lui Strauss-Kahn sub arest la domiciliu.

de Valentin Zaschievici    |    20 Mai 2011   •   11:29

Bratara, electronica, supraveghere prin camere video si paznici inarmati, care ii cosemneaza vizitele, actiunile sI gesturile... Lefigaro.fr descrie viata fostului sef al FMI sub arest la domiciliu.

Dominique Strauss-Kahn va locui 24 de ore din 24 intr-un apartament din Manhattan echipat cu mai multe camere video. Va avea parte sI de supraveghere umana, el se va afla tot timpul sub ochii cel putin unui gardian inarmat, angajat al unei companii private de securitate, ce va avea dreptul sa utilizeze forta daca “subiectul' va incerca sa iasa din casa. Fostul sef al FMI va purta la incheietura o bratara electronica, prevazuta cu GPS, care va alerta atat compania de securitate cat sI sectia de politie in caz ca el ar parasi apartamentul din Manhattan.

Conditiile punerii in libertate

Pasaportul liderului socialist a fost confiscat inca de la arestarea sa sI va primi in loc de pasaport un document de identitate diplomatic de la ONU. Totodata, el a semnat sI o autorizatie prin care consimte extradarea sa in SUA. Pe moment, acest document este inutil, caci Strauss-Kahn se gaseste de fapt in SUA. Ar putea fi util doar in cazul in care ar obtine aprobarea sa se intoarca in Franta. In acest caz, daca justitia americana doreste sa-l cheme in SUA, in baza consimtirii semnate, ii poate cere extradarea imediata fara a mai fi nevoie sa ceara aprobarea unui judecator francez.

In plan financiar, Dominique Strauss-Kahn trebuie sa depuna o cautiune de un milion de dolari, insotita de o garantie de cinci milioane, constituita din proprietatile americane ale inculpatului, cum ar fi proprietatea din Georgetown, de langa Washington. Aceasta suma va fi confiscata de justitie in cazul in care el ar viola conditiile eliberarii. Strauss-Kan va fi eliberat azi, dupa ce justitia va verifica provenienta banilor depusi drept cautiune.

DSK sI avocatii sai sunt cei care au propus valoare cautiunii, precum sI stabilirea domiciliului fortat in apartamentul din Manhattan. Apararea a angajat o companie de securitate privata, Stroz Friedberg, in urma recomandarii Procuraturii. “Ceva mai restrictiv decat aceasta intelegere nici nu se poate', au zis avocatii. Pentru judecatorul Mihael Obus n-a fost deajuns: el a mai pretins sI garantia de 5 milioane de dolari.

Potrivit New York Times, judecatorul a lasat la alegerea companiei Stroz Friedberg numarul agentilor de securitate care il vor pazi pe “arestatul la domiciliu' precum sI numarul de vizite la care acesta va avea dreptul. Tot compania de paza va stabili sI imprejurarile – medicale sau religioase - in care fostul sef al FMI va putea parasi domiciliul. Inca nu se stie daca ii va fi limitat accesul la internet sI telefon.

Unde va locui Dominique Strauss-Kahn?

Mai multe surse sustin ca el va sta la fiica sa Camille, doctorand la Universitatea Columbia, in cartierul Upper West Side. Insa unul dintre avocatii sai, William Taylor, a dezvaluit ca sotia luiStauss-Kahn, Anna Sinclair, va inchiria pentruel un apartament. Locuinta in care va sta cuplul a fost inspectata sI aprobata de Stroz Friedberg . Potrivit unui post TV new-yorkez, ea se gaseste pe strada 65, in cartierul Upper East Side.

Cine plateste cheltuielile de supraveghere?

Acuzarea plateste costurile pazei. Potrivit apararii, supravegherea lui Strauss-Kahn va costa 200.000 de dolari pe luna. Dar potrivit unui director de firma de securitate, chestionat de site-ul “20 minutes', factura s-ar situa undeva in jurul a 80.000 dolari pe luna. Politisti in retragere intervievati de jurnalisti sustin ca paza armata costa intre 60 sI 80 dolari pe ora.

Pot fi modificate conditiile arestarii la domiciliu?

“Astept de la dumneavostra sa fiti prezent la audiere in fata curtii. Astept sa respectati toate conditiile la care v-ati angajat.', l-a prevenit pe inculpat judecatorul Michael Obus. Magistratul a promis ca la prima incalcare va revizui conditiile, trimitandu-l pe Strauss-kahn la inchisoare.

E frecventa practica arestului la domiciliu?

Aceasta e adesea solutia aleasa atunci cand acuzatul e o persoana importanta, vezi cazul Bernard Madoff. Acestuia I s-a impus mai intai purtarea bratarii electronice. Apoi conditiile s-au inasprit sI I s-a impus paza armata de la Stroz Friedberg la domiciliulsau din Manhattan. Compania de securitate a facut raportari asupra gesturilor arestaturlui, i-a perchezitionat vizitatorii, au inspectat sI corespondenta bancherului ce avea sa fie condamnat la 150 de ani de inchisoare, au facut pana sI inventarul obiectelor de valoare din apartamentul acestuia ca nu cumva sa dispara ceva.

×