x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Viata nu costa nimic in Transnistria!"

"Viata nu costa nimic in Transnistria!"

21 Iul 2004   •   00:00
"Viata nu costa nimic in Transnistria!"

De la 15 iulie, cand singura scoala romaneasca de la Tiraspol a fost devastata de securistii lui Smirnov, directorul institutiei incearca, fara prea mari sperante, sa gaseasca o solutie pentru a invinge autoritatile transnistrene.

LAVINIA TUDORAN

Scoala 20 ramasese unica din Tiraspol la care profesorii mai predau celor 600 de elevi ai institutiei limba romana in grafie latina. Pana la mijlocul lui iulie, cand liderul transnistrean, Igor Smirnov, si-a trimis zeci de securisti inarmati sa devasteze scoala.

AU LUAT TOT. "Au spart usile si toata mobila a fost incarcata in masini, aduse din timp in curtea scolii. Totodata, a fost incarcata arhiva scolii", a explicat, intr-un interviu acordat BBC, Ion Iofcev, directorul scolii. Intrebat care a fost reactia Chisinaului la actiunea Transnistriei, dascalul a precizat ca la Tiraspol au venit oficiali de peste Nistru, dar oamenii lui Smirnov "nu le-au permis sa intre pe teritoriul scolii". "Noi am ramas singuri in fata unor astfel de oameni, daca le putem spune asa, care au distrus tot ce am avut. (...) Ne aflam intr-o rezervatie. Ne putem astepta la orice, viata omului nu costa nimic in Transnistria!", a marturisit cu amaraciune Iofcev. Directorul va depune o plangere impotriva autoritatilor de la Tiraspol la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

"PURIFICARE LINGVISTICA". Diplomatii straini acreditati la Chisinau au criticat dur inchiderea abuziva a scolii 20. Inaltul Comisar pentru minoritati nationale al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, Rolf Ekeus, a acuzat Tiraspolul de "purificare lingvistica". "Autoritatile transnistrene sfideaza drepturile omului. Mii de copii sunt folositi ca niste pioni intr-un joc politic", a spus Ekeus.

SCUT UMAN LA TIGHINA

In Transnistria exista sapte scoli cu predare in limba romana, la care sunt inscrisi 5.000 de elevi. Potrivit Radio Romania Actualitati, la Tighina profesori si parinti s-au baricadat intr-o scoala romaneasca de teama ca aceasta sa nu fie inchisa precum cea de la Tiraspol. O echipa a misiunii OSCE la Chisinau va ramane in preajma scolilor romanesti din Transnistria pentru a monitoriza situatia. Administratia Smirnov a dispus la 1 iulie inchiderea scolilor romanesti cu predare in baza grafiei latine pe motiv ca acestea nu sunt inregistrate si ca trebuie trecute in evidenta autoproclamatului stat transnistrean ca institutii private de invatamant cu predare in limba romana. Imediat dupa ordinul lui Smirnov, furnizorii locali de energie termica si electrica au reziliat contractele cu scolile romanesti.
×
Subiecte în articol: externe