x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viceguvernatorul Horthy are statuie în România

Viceguvernatorul Horthy are statuie în România

20 Ian 2014   •   17:12
Viceguvernatorul Horthy are statuie în România

Fiul lui  Horthy Miklos (amiralul austro-ungar şi guvernatorul Ungariei din perioada 1920-1944), Horthy Istvan, politician şi pilot, are de duminică statuie în judeţul Bihor. Statuia viceguvernatorului Ungariei din 1942 a fost dezvelită duminică în curtea bisericii reformate din localitatea Paleu.

“Acum două luni am fost contactat de reprezentanţii Organizaţiei Tinerilor Maghiari din Transilvania (EMI). Ei au venit cu ideea ridicării statuii, invocând faptul că nu se găseşte un alt loc potrivit pentru acesta nici în Ungaria, nici în România. Viceguvernatorul nu a avut nici o legătură cu localitatea Paleu, însă am decis să îi ridicăm o statuie în curtea bisericii. Am acceptat acest risc fiindcă m-am documentat despre viaţa lui Horthy Istvan şi nu am găsit nimic de care să se lege cineva. Prin această statuie nu îl comemorăm doar pe el, ci şi onoarea, sacrificiul şi patriotismul soldaţilor maghiari”, a declarat preotul Katona Janos, citat de erdely.ma.

În cadrul ceremoniei a luat cuvântul şi primarul din Paleu, Somogyi Lajos (UDMR). “Statuia a fost ridicată pe un teren privat, astfel că nu a fost nevoie de nici o aprobare din partea autorităţilor. Ridicarea ei a fost finanţată printr-o donaţie din partea fundaţiei Martirii şi Eroii Horthy Istvan”, a mărturisit Somogyi.

Horthy Istvan a fost numit secretar de stat în anul 1941 şi apoi viceguvernator în anul 1942. A fost trimis pe front în anul 1942, ca pilot de avion de vânătoare. Pe 20 august 1942 a murit pe front după prăbuşirea inexplicabilă a avionului său.

×
Subiecte în articol: miklos horthy Horthy Istvan