x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Victorie pentru "grupul Ilascu"

Victorie pentru "grupul Ilascu"

09 Iul 2004   •   00:00
Victorie pentru "grupul Ilascu"

EXTERNE

Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg a condamnat Republica Moldova si Rusia pentru incalcarea drepturilor omului in cazul "grupului Ilascu". Moscova si Chisinaul trebuie sa plateasca daune de aproape 800.000 de euro. Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, ultimii membri ai "grupului Ilascu" aflati in inchisoare in Transnistria, trebuie eliberati de indata. Acesta este avertismentul pe care Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) l-a adresat regimului separatist de peste Nistru.
LAVINIA TUDORAN

Dupa mai bine de patru ani, "grupul Ilascu" poate, in sfarsit, sa se bucure de o victorie, e drept, doar pe hartie, impotriva Republicii Moldova si a Rusiei. CEDO a decis punerea de urgenta in libertate a celor doi membri ai grupului, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, care sufera inca in puscariile transnistrene.

DREPTURI INCALCATE. In 1999, Ilie Ilascu si ceilalti trei frati de suferinta, Alexandru Lesco, eliberat luna trecuta, Tudor Petrov-Popa, Andrei Ivantoc, au depus la CEDO o plangere impotriva Republicii Moldova si a Rusiei. Grupul a acuzat Moldova, careia ii apartine de jure teritoriul transnistrean, si Rusia, care, sustine Ilascu, "controleaza de facto Transnistria", de incalcarea drepturilor omului. Anuntul privind decizia CEDO a fost facut ieri la Bucuresti de catre Corneliu Barsan, judecator la Curtea de la Strasbourg. Acesta a declarat presei ca CEDO a constatat ca grupului Ilascu i-au fost incalcate drepturile la viata privata si corespondenta si ca a fost supus la rele tratamente si torturi. Rusia si Moldova sunt acuzate ca nu au depus nici un efort pentru a rezolva cazul grupului Ilascu.

Nimeni nu se astepta ca verdictul CEDO sa fie altul, insa nimeni nu crede ca regimul de la Tiraspol ii va elibera pe Petrov-Popa si Ivantoc.

REACTII. "Moscova se arata perplexa din cauza contradictiilor, subiectivitatii si partizanatului politic al CEDO". Aceasta este reactia Ministerului rus de Externe la decizia de ieri a CEDO. De partea sa, Ministerul de Externe de la Bucuresti a salutat verdictul tribunalului de la Strasbourg. Urmare sau nu a avertismentului primit de la CEDO, presedintele moldovean, Vladimir Voronin, l-a demis ieri pe ministrul Justitiei, Vasile Dolghieru.

DAUNE

Moldova trebuie sa le acorde lui Ivantoc, Lesco si Petrov-Popa cate 63.000 de euro, daune materiale si morale. Rusia va plati 187.000 de euro pentru Ilascu si cate 127.000 pentru ceilalti trei reclamanti. In total, circa 800.000 de euro.

×
Subiecte în articol: externe ilaşcu cedo