x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe (VIDEO) Prototipul unui modul spaţial produs de NASA s-a prăbuşit spectaculos în timpul testelor

(VIDEO) Prototipul unui modul spaţial produs de NASA s-a prăbuşit spectaculos în timpul testelor

de Mediafax    |    10 Aug 2012   •   08:20
(VIDEO) Prototipul unui modul spaţial produs de NASA s-a prăbuşit spectaculos în timpul testelor

Morpheus, prototipul unui mic modul spatial produs de NASA pentru a cobori pe Luna si pe alte planete, a luat foc, joi, in timpul zborului de testare si s-a prabusit cuprins de flacari, fara a face raniti la sol, la scurt timp de la decolare, au anuntat reprezentantii agentiei spatiale americane.

"Vehiculul produs in cadrul proiectului Morpheus a decolat cu bine, dar apoi a suferit o avarie la o componenta informatica, iar acest fapt l-a impiedicat sa se stabilizeze in aer", au explicat reprezentantii NASA intr-un comunicat, informeaza AFP.

Prabusindu-se pe sol, modulul Morpheus a luat foc si a explodat, dar incendiul a fost repede stapanit de pompierii de la Centrul Spatial Kennedy din Florida, unde s-a produs accidentul.

"Inginerii nostri studiaza acum datele obtinute in timpul testului", afirma agentia spatiala americana, potrivit careia "esecuri precum acesta sunt prevazute inca dinainte de organizarea testelor si ele fac parte din procesul necesar pentru dezvoltarea unui vehicul complex care urmeaza sa zboare in spatiu".

"Ceea ce vom afla din aceste teste ne va permite sa construim cel mai bun sistem posibil in viitor", se afirma in acelasi comunicat emis de NASA.
Morpheus este un mic vehicul spatial, conceput pentru a transporta pana la 500 de kilograme de materiale pe Luna, a anuntat NASA.

Potrivit Reuters, proiectul Morpheus reprezinta un parteneriat intre NASA si compania privata Armadillo Aerospace, care doreste sa construiasca vehicule suborbitale reutilizabile, capabile sa decoleze si sa aterizeze vertical.

NASA, care a cheltuit aproximativ 7 milioane de dolari pe acest proiect in ultimii doi ani si jumatate, este extrem de interesata de dezvoltarea unor tehnologii care sa permita trimiterea de vehicule de tip cargo pe Luna si alte misiuni spatiale viitoare care vor trece dincolo de orbita terestra.

Accidentul produs la baza din apropiere de Cape Canaveral a avut loc in conditiile in care saptamana incepuse extrem de promitator pentru NASA, odata cu coborarea reusita a robotului Curiosity pe Marte, o misiune descrisa de specialistii agentiei spatiale americane drept "un miracol al ingineriei".

×