x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VINEREA NEAGRĂ –Tsunami ori salvare

VINEREA NEAGRĂ –Tsunami ori salvare

de Mihaela Biliovschi    |    29 Noi 2008   •   00:00
VINEREA NEAGRĂ –Tsunami ori salvare

Corepondenţă din Washington



”Vinerea Neagră” este cunoscută în America drept cea mai mare zi de cumpărături din tot anul,  reprezintă startul cumpărăturilor pentru sărbătorile de iarnă şi cele mai mari reduceri din an. Este barometrul economiei. Va fi economia salvată, sau nu? Aflăm imediat după ce se închid magazinele.

Cei care încă visează la o cameră foto-minune, la un laptop, la un televizor cu ecran plat sau mobilă, la o maşină nouă sau pulovere din caşmir, au ocazia să-şi îndeplinească visul în Vinerea Neagră, când toate aceste produse pot fi oferite la reduceri între 50 şi 70%, în unele cazuri fiind oferite pe sume mai mult simbolice.

SE LASĂ CU VÂNĂTĂI.  Şi bătălia este pe măsură. An de an, americanii pasionaţi de cumpărături cât mai ieftine, se aşează la rândul unor magazine ca Wal-Mart, Circuit City, Macy, TJMaxx etc încă din zorii zilei, adică pe la ora 01:00 dimineaţa. În alte cazuri, amatorii de chilipir prind rând în faţa magazinelor chiar şi cu o zi înainte. Iar când uşile se deschid, ţin-te bine! Americanii dau năvală unii peste alţii, creînd o adevărată ambuscadă, iar victimele sunt pe măsură. Nasuri pline de sânge, capuri sparte, picioare rupte, haine şi papuci pierduţi, păr smuls, ochi vineţi şi multe salvări la uşile supermarketurilor.

ŞI MORŢI.  Un angajat al magazinului Wal-Mart din New York a fost deja declarat mort din cauza ambuscadei, iar trei alte persoane au fost tratate pentru rănile suferite, între care o femeie gravidă, transportată la spital de urgenţă. Magazinul a fost închis imediat după incident.

Deşi reprezintă un hazard, tradiţia este păstrată cu sfinţenie pentru că Vinerea Neagră dă ”tonul” economiei din viitorul an. Vinerea Neagră este ”barometrul” cu care economiştii determină dacă anul viitor va fi unul bun pentru economia ţării, ori nu. Anul acesta, în special, rezultatele vânzării din Vinerea Neagră vor vorbi clar şi răspicat. Va fi sau nu va fi economia ţării salvată? Se va îndrepta America spre un tsunami financiar cu efecte negative imense, ori va fi salvată? Întrebarea îşi va găsi răspuns imediat după ce magazinele se vor închide, iar afaceriştii vor număra profitul.

START ROBUST.  Deocamdată, după doar câteva ore de cumpărături, analiştii spun că startul a fost unul puternic, oamenii s-au aşezat la rând cu miile şi cu portofelele doldora. Şi eu la fel, închei articolul şi mă îndrept către uşă. Cu lista de cumpărături şi cartea de credit pregătite. Îmi propun să cheltuiesc puţin şi să cumpăr multe. Un vis!

×