x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Visul american la 50 de ani

Visul american la 50 de ani

09 Iun 2004   •   00:00

ROMANII IN LUME

Mecanicul Alexandru Nenu a devenit celebru in urma cu 30 de ani. Alaturi de alti romani, a facut greva foamei in fata sediului Natiunilor Unite din New York pentru a-si aduce familia in America. La 77 de ani cultiva portocali, grapefruit si mai ales leusteanul, e la loc de cinste in gradina sa.
MIRELA IAMANDI

Steagul american flutura la intrare. Casa familiei Nenu e acum in Florida, in St.Petersburg, un orasel linistit de pe Coasta de Vest a statului american. Florida a fost cu noroc pentru Alexandru Nenu. A castigat, a si pierdut… A cumparat cinci case, din care a ramas cu trei. Totul din munca lui in atelierul pe care si l-a deschis cu ani in urma.

Adevarata poveste a lui Alexandru Nenu incepe la New York, unde a pasit pentru prima data pe taram american, in urma cu 29 de ani, dupa un "stagiu" in Germania.

"De mic am visat sa plec in America. Apoi parca totul a mers in directia asta", povesteste batranul la masa din living-room, pe care a asternut o musama, dupa obiceiul din bucatariile romanesti. In anul cinci l-au dat afara din liceu ca nu voia sa se inscrie in UTC, apoi au vrut sa-l ia la Securitate, apoi la cadre. N-a vrut.

Planul de evadare, scrisoare dupa sifonier

In ’73, Nenu a plecat cu camionul in Austria si, apoi, in Germania. "Din prima zi m-a ajutat Dumnezeu ca, de altfel, pe tot traseul meu. Totul a fost cu sprijinul Lui". A intalnit in Germania un roman din Basarabia care l-a gazduit si i-a dat de mancare. Apoi a ajuns in lagarele germane, unde emigrantii erau cercetati. Atunci a cerut azil politic Germaniei si Statelor Unite.

A invatat pe ascuns engleza si, inainte de plecare, a lasat vorba la un prieten de incredere sa ii spuna baiatului sau, de 11 ani, sa caute dupa sifonier o scrisoare in care ii explica tot planul sau. In Germania a muncit din greu ca sa stranga bani de avion pentru New York. A venit si aprobarea de azil pentru America. In Germania activa o organizatie care ii ajuta pe refugiati, Tolstoi se numea, care i-a dat bani cu imprumut pentru biletul de avion. Urma sa-i restituie in rate, dar Nenu i-a trimis pe toti imediat ce a gasit de munca in America.

La New York un roman costa 3.000 dolari

Primul loc in care s-a dus mecanicul roman a fost Brooklin, unde locuia un fost vecin.

Ajuns in America, Nenu a inceput demersurile ca sa isi aduca familia. A incercat "pasnic", a negociat cu Ambasada Romaniei. "Am fost de patru ori in audienta. M-au mintit in fel si chip. Prima data mi-au spus ca trebuie sa platesc cate 3.000 de dolari pentru fiecare, sotia si baiatul. "Daca nu vreti sa ne intelegem in liniste, eu o sa fac ceva care nu o sa fie bine pentru partid, pentru tara". "Ia, hai sictir de aicea!", i-au zis ei. Consul era unul, Edu, si adjunctul lui, Gaspar". Si a plecat.

Nenu si-a pus la gat placuta cu "hunger strike", s-a dus la sediul ONU din New York si nu a pus nimic in gura timp de 21 de zile. Era in mai 1975. Tot Dumnezeu l-a ajutat si atunci, spune el.

Tocmai atunci Romania ceruse Statelor Unite clauza natiunii celei mai favorizate. Sotia a fost chemata la Securitate, in calea Plevnei, ca sa arate scrisoarea si sa dea socoteala cum a plecat Alexandru. Voiau ca ea sa il convinga sa se intoarca. Dar Nenu incepuse deja sa vorbeasca la Europa Libera, unde chema toti romanii din strainatate sa protesteze pentru incalcarea drepturilor omului in Romania. Romanii refugiati au trimis un memoriu colectiv tuturor congresmanilor si senatorilor americani.

O teapa romaneasca

Pe 4 iunie, Ceausescu a dat drumul familiilor de refugiati. Atunci au plecat peste 1.300 de romani si 3.600 de evrei. Prima incercare in SUA: a fost inselat cu 5.000 de dolari de catre un roman cu care planuise sa deschida un atelier de reparatii auto.

A venit in Florida dupa ce nu s-a putut descurca in California. Si-a deschis un atelier in centrul St. Petersburgului cu un partener, tot roman.

Amintiri

Nenu isi aminteste de mama sa, care a murit de tanara, in satul natal. Are o poza cu nucul plantat de mama sa in 1906 si una cu biserica din Teleorman, unde mergea cand era copil.

"Am fost in Romania la parastasul lui Ceausescu, de trei luni", spune Nenu, pe jumatate in gluma. Cand a izbucnit Revolutia, nu s-a mirat. O astepta de mult. "Stiam ca asta se va intampla. Eu nu am facut politica niciodata si de asta am suferit. Am fost dat afara din liceu ca nu voiam sa fac politica, am ajuns la 22 ani seful serviciului "Personal", dar cand a devenit serviciu de cadre, cand trebuia sa fii cu Partidul, m-am retras. In armata voiau sa ma faca ofiter de Securitate, ca am iesit primul pe scoala. In PCR voiau sa ma bage tot timpul, dar eu am zis ca nu. M-am facut tehnician auto".

Viata noua

A inceput sa faca bani cu atelierul, repara si case, vopsea, zugravea. Asa a apucat sa cumpere cinci case, pe care le-a platit cu banii jos. A trebuit sa plateasca bani grei pentru operatia nevestei: 26.000 de dolari l-au costat doar 4 zile de spitalizare. Ea nu si-a facut asigurare. Lucra la o fabrica de croitorie, se simtea bine si nu s-a gandit ca o sa se imbolnaveasca. Au mai vandut din case, dar ei sunt multumiti. Baiatul s-a facut politist. Nenu isi sfarseste povestea. Mirosul de leustean razbate greu din rasaduri, sufocat de caldura sub-tropicala.

MANANCA MODERN

Greva foamei nu i-a subrezit sanatatea lui Nenu. De un an e vegetarian. "N-am nevoie de nici un medicament, mananc legumele mele si gata. Asta si de sarbatori. Chiar si de Pasti am mancat icre si verdeturi." A intrat si el in moda nutritionista americana, dominata de obsesia colesterolului. Numai ca Nenu merge pe vegetale, in timp ce magazinele americane sunt intesate de produse fara grasime. "Nu ai colesterol, dar faci diabet si mananci chimicale, deci tot nu e bine", remarca Vasilica Nenu, care continua sa gateasca romaneste. Mai putin dulciuri, pe care le face numai pentru biserica, contribuind in acest fel, alaturi de ceilalti romani din comunitate, la mentinerea parohiei infiintate de numai trei luni.

Reteta de succes: sa fii corect

"Nu ne-am simtit niciodata discriminati ca emigranti. Depinde insa de comportamentul fiecaruia, cum se integreaza in societate. Eu am fost mereu corect, dar si deschis in viata. Am invatat patru limbi straine - germana, engleza, latina si italiana… Aici, daca esti corect, nu ai treaba. In plus, ne place ca oamenii sunt deschisi si curati. Alexandru Nenu a parasit Romania cand se apropia de 50 de ani, dar s-a atasat repede de America, asa incat azi nu se simte deloc un emigrant. "Americanii sunt foarte prietenosi. Si aici, cand ne-am mutat, au venit vecinii la noi sa ne ureze bun venit… Totul e sa fii corect si sa muncesti. Atunci te apreciaza toti. Noi, romanii, mai avem o problema: nu avem educatie, asta ne lipseste, la toate nivelele", spune mecanicul.

PERSEVERENTE

"Mie mi-a placut meseria. N-am avut bani sa merg la scoala, sa fac facultate, dar am invatat tot timpul. Nu ne plangem, noi suntem multumiti asa cum suntem", Nenu.
×
Subiecte în articol: diaspora nenu