x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vizită ISTORICĂ a Papei Francisc în Cuba. Primul Papă latino-american așteptat cu nerăbdare la Havana

Vizită ISTORICĂ a Papei Francisc în Cuba. Primul Papă latino-american așteptat cu nerăbdare la Havana

19 Sep 2015   •   16:46
Vizită ISTORICĂ a Papei Francisc în Cuba. Primul Papă latino-american așteptat cu nerăbdare la Havana

Papa Francisc este aşteptat sâmbătă în Cuba într-o vizită istorică de trei zile ce încununează mai multe decenii de eforturi de apropiere a regimului castrist de Biserica Catolică şi lumea exterioară, transmite France Presse.

Etapa cubaneză este prima dintr-un turneu delicat şi provocator de opt zile, care va cuprinde şi Statele Unite, cu vizite la Washington, New York şi Philadelphia.

Jorge Bergoglio se deplasează pentru prima dată în Cuba şi Statele Unite.

Papa argentinian, în vârstă de 78 de ani, va ateriza la ora locală 16.00 (22.00 GMT) pe aeroportul Jose Marti din Havana unde va fi întâmpinat de preşedintele Raul Castro.

Fără îndoială că încă de la aeroport cubanezii îi vor face o primire călduroasă primului papă latino-american din istorie, care se va afla de sâmbătă până marţi la Havana, Holguin şi Santiago, scrie France Presse.

Este a treia oară în 17 ani când un papă vizitează Cuba, după Ioan Paul al II-lea (1998) şi Benedict al XVI-lea (2012). Un tratament privilegiat pentru această ţară mică, în care 10% din populaţie se declară catolică, chiar dacă numărul celor botezaţi este mult mai important, mulţi amestecând religiile afro-cubaneze şi catolicismul, comentează agenţia franceză de presă.

La Havana, primul contact important al papei cu mulţimea va fi slujba de duminică din Piaţa Revoluţiei, înainte de întâlnirea cu preşedintele Raul Castro.

Şi Ioan Paul al II-lea şi Benedict al XVI-lea au ţinut slujbe în acelaşi loc simbolic al revoluţiei cubaneze.

O întrevedere cu fostul lider Fidel Castro ar putea avea loc în această zi. Francisc va conduce şi slujba de Vecernie în catedrala Inmaculada Concepcion, înainte de a se întâlni cu câteva mii de tineri cubanezi.

Alte momente importante ale vizitei se vor desfăşura în locuri simbolice: la Holguin, oraş fondat de un conchistador spaniol în secolul al XV-lea. Papa va binecuvânta oraşul de pe o colină, Loma de la Cruz, şi se va ruga în apropierea unei cruci de unde se poate vedea întreaga insulă a Cubei.

La Santiago, port important din vestul insulei, se va întâlni cu episcopi şi va spune o rugăciune pentru viitorul Cubei la foarte veneratul Sanctuar Virgen de la Caridad del Cobre.

Căldura primirii şi amnistia anunţată pentru peste 3.500 de deţinuţi nu pun capăt dificultăţilor în ceea ce priveşte drepturile instituţiilor catolice, în special ale şcolilor, comentează AFP.

Înaintea vizitei, într-un interviu pentru canalul CTV al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat şi numărul doi la Vatican, şi-a exprimat speranţa ca liberalizarea economică aşteptată, ca urmare a ridicării embargoului american impus Cubei din 1962, "să poată conduce şi la o mai mare deschidere în ceea ce priveşte drepturile omului".

Marţia după-amiaza, papa va părăsi Cuba la bordul unui avion al companiei Alitalia, cu destinaţia Washington.

×