x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin acuză statele occidentale că subminează economia globală. Cerealele ucrainene nu ajung în țările sărace

Vladimir Putin acuză statele occidentale că subminează economia globală. Cerealele ucrainene nu ajung în țările sărace

07 Sep 2022   •   14:50
Vladimir Putin acuză statele occidentale că subminează economia globală. Cerealele ucrainene nu ajung în țările sărace

Vladimir Putin acuză țările occidentale că au subminat economia globală pentru a-și impune hegemonia. Totodată, liderul de la Kremlin consideră că viitorul lumii îl reprezintă Asia, scrie Reuters.

"SUA şi aliaţii lor au impus Rusiei cele mai severe sancţiuni din istoria modernă", a declarat acesta la Forumul Economic de la Vladivostok, afirmând că Rusia se va reorienta spre țările din Orientul Mijociu. El a făcut referire la efectele restricțiilor asupra economiei țării, care se este supusă agresiunii financiare și tehnologice a Occidentului, motiv pentru care există dificultăți în unele sectoare industriale. 

"Vorbesc despre febra sancţiunilor occidentale, cu tentativa sa impertinentă şi agresivă de a impune modele de comportament altor ţări, de a le priva de suveranitatea lor şi de a le subordona voinţei lor", a spus președintele Rusiei, care a precizat faptul că "Schimbări ireversibile s-au petrecut în relaţiile internaţionale. Rolul ţărilor şi regiunilor dinamice şi promiţătoare, în principal regiunea Asia-Pacific, a crescut considerabil".

El a mai explicat că Rusia nu poate fi izolată, avertizând că autoritățile de la Moscova vor sfida încercările Occidentului de a o scoate de pe scena lumii.

Totodată, acesta consideră că statele occidentale sunt lipsite de viziune, sancțiunile impuse Rusiei afectând întreaga planetă.  Putin le acuză astfel că au subminat economia mondială dar avertizează că nu vor putea să oprească ascensiunea țărilor din Asia-Pacific. 

Rusia va limita destinațiile cerealelor ucrainene

De asemenea, el a precizat că deși Rusia a permis exporturile de cereale ale Ucrainei, acest lucru nu a rezolvat criza alimentară. În acest sens, a spus că va discuta cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, despre limitarea destinaţiilor navelor cu cereale ucrainene, deoarece aceste anu ajung în țările sărace.

"Excluzând Turcia ca mediator, practic toate cerealele care pleacă din Ucraina nu merg în cele mai sărace ţări, ci în Europa. Doar două din 87 de nave se deplasează spre ţările în curs de dezvoltare, respectiv 60.000 de tone din 2 milioane de tone. Merită să ne gândim cum să limităm destinaţiile exporturilor de cereale şi altor produse alimentare de-a lungul acestui traseu. Negreşit, voi vorbi despre asta cu preşedintele Turciei, Erdogan", a spus Putin. 

Liderul rus a mai spus că autoritățile chineze vor plăti pentru livrările de gaze naturale în devize naționale, conform parității 50/50 în rublă și yuan. 


 

×