x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin debutează ca jurnalist

Vladimir Putin debutează ca jurnalist

27 Mai 2009   •   00:00

De-a lungul anului trecut, premierul rus Vladimir Putin s-a prezentat publicului în calitate de luptător de judo, de pictor şi de cântăreţ, pentru ca săptămâna aceasta să-şi facă deputul ca jurnalist. Primul articol semnat de Vladimir Putin va apărea în ediţia de vineri a revistei "Russki Pioner" şi se va numi "De ce este greu să demiţi un om".



După cum notează Shaun Walker, corespondentul publicaţiei britanice The Independent la Moscova, spre deosebire de acţiunile propagandistice precedente ale lui Putin, cum ar fi schiatul sau salvarea unei echipe de jurnalişti de atacul unui tigru siberian, debutul său în calitate de columnist are o importanţă mai mare: de fapt, în acest articol Putin recunoaşte că cei opt ani de zile cât s-a aflat în funcţia de preşedinte au fost marcaţi de o luptă internă în cadrul Kremlinului. De obicei, analiştii numesc cele două părţi ale conflictului drept "liberali" şi "siloviki".

O schismă a puterii ruse există şi acum, între relativ liberalul Dmitri Medvedev şi conservatorii "siloviki" din fostul KGB. De cele mai multe ori, Putin se plasează de partea celor din urmă, chiar dacă mulţi analişti subliniază că, în realitate, Putin a desfăşurat şi desfăşoară un joc abil în vederea menţinerii echilibrului de forţe.

Este pentru prima dată când Vladimir Putin îşi permite să scrie în mod deschis despre această luptă: "Pot spune sincer că, de exemplu, dacă atunci când eram preşedinte al ţării nu aş fi intervenit în unele situaţii, Rusia nu ar fi avut demult un guvern".

Redactorul-şef al revistei "Russki Pioner", Andrei Kolesnikov /considerat jurnalist pro-Kremlin/, a declarat că nu a făcut nicio corectură pe material, deoarece acesta fusese scris într-o limbă rusă perfectă.

Probabil, continuă Shaun Walker de la The Independent, în condiţii de criză economică, metoda lui Putin de a "scăpa" de colaboratorii ineficienţi s-ar putea dovedi interesantă. În orice caz, expusă pe hârtie, aceasta pare destul de umană: Putin nu pleacă niciodată urechea la bârfe şi îi oferă "candidatului la demisie" şansa de a se îndreptăţi.

×
Subiecte în articol: externe