x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin, făcut praf în Parlamentul britanic

Vladimir Putin, făcut praf în Parlamentul britanic

16 Mar 2016   •   22:32
Vladimir Putin, făcut praf în Parlamentul britanic
Sursa foto: VADIM GRISHANKIN/EPA

Ordinul lui Vladimir Putin de a retrage trupele ruseşti din Siria, care a luat prin surprindere comunitatea internaţională, a fost subiectul unei dezbateri în Parlamentul britanic, măsura fiind privită ca un gest prea mic de grupul conservatorilor din această ţară. Philip Hammond, care are funcţia echivalentă ministrului de Externe în Marea Britanie, l-a asemuit pe Putin cu un soţ care îşi bate soţia, afirmând că decizia de retragere a trupelor nu trebuie lăudată, date fiind crimele împotriva umanităţii comise de armata rusă în timpul campaniei din Siria.

Decizia de retragere a trupelor din Siria a fost luată luni de Vladimir Putin, anunţul surprinzând comunitatea internaţională. SUA au anunţat că nu au fost informate în prealabil de această decizie, în timp ce Germania a văzut în această mutare un semnal că guvernul condus de Bashar al-Assad trebuie să ia în serios negocierile de pace care se poartă la Geneva. „Activitatea eficientă a armatei noastre a creat condiţiile pentru începerea procesului de pace”, a fost explicaţia scurtă dată de Vladimir Putin. Secretarul pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, Philip Hammond, a avut însă un ton mult mai dur la adresa Rusiei şi a lui Putin. "Cineva intră într-o altă ţară, începe să bombardeze populaţia civilă, să distrugă şcoli şi spitale; dacă decide să se oprească, nu merită multe laude pentru asta. Este ca şi cum l-am lăuda că a încetat să-şi mai bată soţia. Faptul că a făcut-o totuşi este un motiv să continuăm să protestăm", a declarat Hammond. „Cu siguranţă nu trebuie să lăudăm faptul că pur şi simplu au încetat o activitate ilegală", a adăugat secretarul pentru Afaceri Externe. Acesta a adăugat că Putin ar fi avut puterea de a opri războiul civil din Siria folosindu-şi influenţa pe care o are asupra preşedintelui Bashar al-Assad, însă a ales să nu facă acest lucru. "Relaţia dintre preşedintele Assad şi preşedintele Putin este subiectul multor speculaţii. Însă sunt convins că lucrurile au rămas neschimbate. Preşedintele Putin ar fi putut să pună capăt războiului acum mulţi ani printr-un singur apel telefonic către preşedintele Assad în care să-i ofere un sfat fratern legat de sănătatea şi bunăstarea lui în viitor", a declarat Hammond. Aviaţia rusă a început o campanie de bombardamente în Siria, anul trecut, cu acordul guvernului condus de Assad, scopul declarat fiind acela de a combate grupările teroriste din această ţară. Mulţi critici au remarcat, însă, că bombardamentele s-au concentrat mai mult asupra forţelor care luptă pentru dărâmarea regimului lui Bashar al-Assad şi mai puţin asupra grupării Statul Islamic, care controlează în continuare o treime din teritoriul Siriei. Potrivit observatorilor organizaţiilor ce militează pentru drepturile omului, în şase luni de campanie în Siria, bombardamentele ruseşti au dus la moartea a 2.000 de civili. Moscova, în schimb, susţine că toate atacurile au avut o precizie "chirurgicală" şi au fost îndreptate în mod exclusiv împotriva grupărilor teroriste.

ONU a condamnat în termeni duri, luna trecută, o serie de bombardamente ale aviaţiei ruseşti în Alep care au dus la distrugerea a trei spitale şi a unei şcoli. 50 de persoane, printre care şi copii, au fost ucise atunci, multe altele fiind rănite.

Philip Hammond este un critic constant al acţiunilor Rusiei şi al lui Vladimir Putin. Acesta l-a acuzat în mod repetat pe liderul de la Kremlin că prin acţiunile sale din Siria se face vinovat de crime de război

×