x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Voiaj romantic la Amsterdam

Voiaj romantic la Amsterdam

de Mihaela Matachita    |    28 Iun 2009   •   00:00
Voiaj romantic la Amsterdam
Sursa foto: Alexandru Molovata/Jurnalul Naţional

În zori, Amsterdam, capitala financiară şi culturală a Olandei şi a cincea destinaţie turistică din Europa cu cei peste 4,2 milioane de vizitatori anual, este departe de frenezia nopţii. În oraşul vechi, atmosfera este elegiacă.

La răsăritul soarelui, după pahare cu şampanie ameţitoare, visele datorate canabisului şi ciupercilor halucinogene îşi urmează cursul. Marea metropolă doarme încă. Doar ici, colo, câte un matinal încearcă să îşi pregătească micuţa cafenea. În câteva ore, hoardele de turişti veniţi din toate colţurile lumii vor asedia oraşul.

Dacă întrebi oamenii ce anume le vine în minte când aud cuvântul Amsterdam, cei mai mulţi vor răspunde: felinare roşii şi cafenele cu droguri uşoare, unele "gay-friendly". Alţii vor spune: lalele şi mori de vânt. Aceste stereotipuri eclipsează faptul că Amsterdamul oferă o bogată moştenire culturală şi că adăposteşte unele dintre cele mai mari muzee: Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Stedelijk, cu tablouri celebre de Rembrandt, Vermeer, Frans Hals, dar şi Van Gogh, Piet Mondriaan. Ori Anna Frank Museum.


La plimbare pe "beer bike". Însă la prima vedere vizitatorul remarcă mulţimea de canale şi miile de biciclete. În această altfel de Veneţie, locuitorii folosesc bicicleta mai mult decât maşina. "Bicicleta este mijlocul de transport folosit cel mai des în Amsterdam. Între 2005 şi 2007, locuitorii şi-au folosit bicicleta în medie de 0,87 de ori pe zi, în comparaţie cu maşina pe care au folosit-o de 0,84 de ori. Este pentru prima dată că folosirea bicicletei o depăşeste pe cea a maşinii", potrivit site-ului de ştiri Bike Europe.

Aici, aşa-numitele "beer bikes", un fel de miniberării pe roţi, unde clienţii beau pedalând într-o plimbare prin oraş, fac parte din peisaj. Apreciate de turişti, ele au devenit recent subiect de polemică, după câteva accidente în care au fost implicate. Distracţia însă continuă, spre deliciul acelora care vor să combine... sportul cu berea.

Amsterdamul este centrul "culturii bicicletei", în 2006 fiind 465.000 de astfel de mijloace de transport. Furtul de biciclete este la ordinea zilei, în 2005 dispărând astfel circa 54.000. Locuitorii folosesc mountain bikes, biciclete de curse, dar majoritatea sunt second-hand, modele vechi.

VÂRSTA DE AUR
Numele oraşului provine de la râul Amstel şi de la barajul care se află în Dam Square de astăzi. Amsterdamul a devenit cel mai bogat oraş din lume şi unul dintre cele mai importante porturi în cursul "Vârstei de Aur Olandeze" (secolul al XVII-lea), ca rezultat al dezvoltării comerţului, ajungând un centru important al finanţei şi diamantelor.

Astăzi, multe instituţii îşi au sediul aici, inclusiv şapte dintre cele mai mari 500 de companii din lume, ca Philips şi ING. Cunoscut pentru toleranţa religioasă, Amsterdamul a atras evrei din Peninsula Iberică, hughenoţi din Franţa, prosperi negustori din Flandra, tipografi flamanzi, oraşul ajungând centrul presei libere din Europa acelor vremuri. Navele sale călătoreau în toată lumea.

Era vremea companiilor olandeze ale Indiilor de Est şi de Vest. Astăzi, centrul oraşului şi-a păstrat splendoarea, fiind arie protejată, multe clădiri au devenit monumente şi este în plan includerea zonei Grachtengordel (a canalelor Herengracht, Keizersgracht şi Prinsengracht) în Patrimoniul Mondial al Unesco. Situat la 2 metri deasupra nivelului mării, Amsterdamul se află pe poldere, pământ "furat" de sub ape prin îndiguire şi desecare.

Cea mai veche zonă este de Wallen, unde se află vestitul cartier cu felinare roşii. În vecinătate este Grachtengordel, reţeaua de canale semicirculare concentrice care datează din secolul al XVII-lea. O plimbare cu vaporaşul pe canalele străjuite de casele impozante ale negustorilor de altădată este o călătorie romantică în timp.

×
Subiecte în articol: externe