x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Voronin cere Comisiei Europene să condamne declaraţiile lui Traian Băsescu privind Republica Moldova

Voronin cere Comisiei Europene să condamne declaraţiile lui Traian Băsescu privind Republica Moldova

24 Ian 2014   •   14:19
Voronin cere Comisiei Europene să condamne declaraţiile lui Traian Băsescu privind Republica Moldova
Sursa foto: George Rusu/Intact Images

Liderul comuniştilor din Repulica Moldova, Vladimir Voronin, i-a cerut, vineri, comisarului european pentru Extindere să condamne declaraţiile preşedintelui Băsescu privind identitatea românească a Republicii Moldova, conform Mediafax.

"Noi cerem Bruxelles-ului deschis să condamne afirmaţiile preşedintelui Romaniei. Moldova nu este al doilea stat românesc, nu este pământ românesc, iar moldovenii nu sunt români", a declarat Vladimir Voronin, în cadrul unei întrevederi cu Stefan Füle, comisarul european pentru Extindere, care efectuează o vizită la Chişinău.

Totodată, liderul comunist a atras atenţia asupra faptului că Bucureştiul atacă constant statalitatea şi identitatea R. Moldova, se mai arată în comunicatul PCRM.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la 27 noiembrie 2013, înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, că "următorul proiect de ţară pentru România este unirea cu R. Moldova".

Totodată, în cadrul întâlnirii anuale cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, şeful statului a precizat că toţi susţin suveranitatea Republicii Moldova, însă doar declarativ. "Vreau să subliniez, aici, că de acest lucru ne este frică, pentru că toţi susţinem declarativ suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, da, dar prea puţini avem curaj să vorbim despre ineficienţa formatului 5+2 în soluţionarea problemei transnistrene şi despre încurajările pe care le primesc găgăuzii în sudul Republicii Moldova pentru a se autonomiza faţă de Chişinău. Nu am văzut poziţii măcar ale OSCE privind tratamentul şcolilor româneşti din Transnistria", a spus Băsescu.

Declaraţiile preşedintelui au fost criticate şi de premierul R. Moldova, Iurie Leancă, dar şi de preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Corman. "Vă spun şi acum că în cadrul UE astfel de subiecte cum ar fi pierderea statalităţii Republicii Moldova nici nu pot să existe şi nimeni nu înţelege care este sensul unor astfel de declaraţii. Nici în România, la modul serios, astfel de declaraţii nu sunt luate în considerare", a apreciat, joi, Igor Corman, la postul Moldova1.


×