x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Voronin se războieşte cu jurnaliştii şi opoziţia

Voronin se războieşte cu jurnaliştii şi opoziţia

de Vitalie Calugareanu    |    10 Oct 2008   •   00:00

În Republica Moldova, mai rău ca în Belarus! Doi operatori ai unui post de televiziune din Chişinău, aflaţi în exerciţiul funcţiunii, au fost bătuţi de poliţie.



În Republica Moldova, mai rău ca în Belarus! Doi operatori ai unui post de televiziune din Chişinău, aflaţi în exerciţiul funcţiunii, au fost bătuţi de poliţie. Unul dintre ei şi-a pierdut cunoştinţa şi a fost aruncat într-un subsol al unui comisariat. Şi asta în timp ce autorităţile încearcă să convingă UE că s-au conformat normativelor europene în materie de drepturi şi libertăţi.


Totul a început încă de duminică. În timpul unei acţiuni de protest, organizate de Partidul Liberal, pentru retragerea armatei ruse de pe teritoriul Moldovei a fost arestat preşedintele filialei Orhei a PL, Mihai Cârlig. Acesta era acuzat de forţele de ordine că nu ar fi respectat locul de desfăşurare indicat în autorizaţia obţinută de la Primărie. Activistul PL a stat timp de 24 de ore într-o cuşcă de fier, iar ieri a compărut în faţa instanţei. O echipă TV a mers la proces, dar a fost dată afară din Judecătorie chiar de către vicecomisarul de Orhei, Petru Golban.


Cameraman bătut până la leşin

În aceeaşi zi, un alt operator al aceluiaşi post TV a fost luat din stradă şi bătut de patru poliţişti după cap până şi-a pierdut cunoştinţa. Apoi, în loc să fie transportat la spital, a fost aruncat într-un subsol al Comisariatului de poliţie Buiucani din Chişinău, unde a zăcut până dimineaţă. Poliţiştii nu i-au prezentat nici o explicaţie şi nici nu au întocmit vreun proces verbal.

Şi acest caz pare să aibă legătură cu protestele de duminică ale liberalilor. Cameramanul a filmat acea manifestaţie de protest, iar, potrivit lui, doi dintre poliţiştii care l-au agresat urmăreau şi ei protestele PL. El i-a identificat pe aceştia în imaginile pe care le filmaseră duminică, iar conducerea postului de televiziune a sesizat Procuratura. Avocatul Vlad Roşca susţine că  "aceasta este o răzbunare a organelor de drept faţă de presă în scopul intimidării şi controlării ei".


Spionaj

Pe măsură ce ne apropiem de alegerile parlamentare din primăvara anului viitor din Republica Moldova, acţiunile forţelor de ordine îndreptate împotriva jurnaliştilor şi a opoziţiei politice devin tot mai frecvente. Recent Ziarul de Gardă care apare la Chişinău a sensibilizat opinia publică în legătură cu o serie de ameninţări primite după ce ziarul a dezvăluit o schemă de recrutare în rândul Serviciului de Informaţii şi Securitate a studenţilor care îşi fac studiile în România.


Montare

Săptămâna aceasta, angajaţii Procuraturii au percheziţionat sediul Direcţiei sănătăţii a Primăriei Chişinău, iar joi primarul liberal Dorin Chirtoacă a spus că a aflat că procurorii căutau acolo probe care să-l incrimineze într-un dosar penal despre care el nu ştie nimic.


Garda de fier

În schimb, pe 5 octombrie, la Bălţi, poliţiştii moldoveni au preferat rolul de spectatori în timpul unor altercaţii între tinerii liberali şi garda tânără a Partidului Comuniştilor (aşa-numiţii komsomolişti) care au năvălit peste cei care protestau paşnic împotriva prezenţei militare ruse în Republica Moldova.

Nezavisimaia Gazeta: Moscova probabil va trebui să îi apere pe cetăţenii ruşi din Transnistria


Rusia probabil va trebui să respecte promisiunea de apărare a cetăţenilor ruşi din Transnistria dacă situaţia de criză din regiunea separatistă nu se rezolvă, comentează, în ediţia online, publicaţia Nezavisimaia Gazeta, citată de Mediafax.

"Acţiunile antiruse organizate de partide de extremă-dreapta continuă de duminica trecută în R.Moldova. La acestea se adaugă confruntări între naţionaliştii moldoveni proromâni şi cetăţenii rusofoni. Tactica provocatoare a preşedintelui georgian Mihail Saakaşvili, constând în instigarea Rusiei să utilizeze forţa, a prins la extremiştii moldoveni", arată publicaţia rusă.

×
Subiecte în articol: externe