x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vot cu gândul la UE

Vot cu gândul la UE

de Irina Cristea    |    25 Noi 2010   •   20:45

„Contăm, deci votăm!”, „Avem ne­vo­ie de susţinerea ta!” sau „Doar de tine depinde scorul final!” sunt câteva dintre sloganurile menite să combată absenteismul la votul de duminica aceasta, în cadrul alegerilor legislative anticipate.

Aceste „noutăţi” au adus un suflu proaspăt unei campanii electorale marcate de scandaluri şi acuzaţii. Cele mai recente sondaje arată că Par­tidul Comunist va obţine cele mai multe voturi (32,1% din opţiuni). Urmează liberal-democraţii premi­e­rului Vlad Filat – cu 22,7%, Partidul De­mocrat al lui Marian Lupu – 12,1%, Partidul Liberal al preşedintelui interimar Mihai Ghimpu – 10,9%, Alianţa Moldova Noastră, con­dusă de Serafim Urechean, cu 7%.

Aceste partide formau Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), dar au decis să participe la alegeri pe liste separate. Au şanse să obţină, împreună, un scor mai mare ca acela al comuniştilor şi să poată alege pre­şe­dintele ţării. Asta, desigur, dacă vor dori să refacă formula de guvernare de după înlăturarea de la putere a partidului lui Vladimir Voronin.

„Alianţa pentru Integrare Europeană a reprezentat o forţă electorală şi un proiect politic de succes în Re­pu­blica Mol­dova. Între timp, situaţia s-a com­pli­cat. Fără să îmi propun să judec în avans scena politică dintr-o altă ţară, aş putea spune că, în mod natu­ral, România încurajează construc­ţi­ile pe care vectorii politici proeuropeni le promovează. Speranţa noas­tră este că tendinţa actuală a Republicii Moldova, din care rezultă o înţelegere ceva mai profundă a rolului şi a importanţei pe care România le poate avea pentru această ţară în proiectul general european, va fi continuată”, a declarat, pentru Jurnalul Na­ţi­onal, fostul ministru de Externe Cris­tian Diaconescu, al cărui mandat s-a suprapus cu o perioadă tensionată din relaţiile bilaterale dintre România şi Moldova – protestele de stradă de la Chişinău, din aprilie 2009, şi reacţiile dure ale regimului Voronin faţă de Bu­cu­reşti.

Senatorul PSD Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică Externă a camerei superioare a Parlamentului, este, şi el, de părere că re­fa­cerea AIE este o perspectivă reală şi posibilă. „În ciuda orgoliilor unora dintre lideri, orgolii care şi-au pus am­prenta asupra unităţii guvernului de coaliţie, toţi cei care compun Ali­an­ţa – şi spun asta în baza discuţiilor pe care le-am avut cu liderii de la Chi­şi­nău – sunt în favoarea menţine­rii unei formule de guvernare proeuro­pe­ne, cu caracter democratic. De altfel, aceasta este şi poziţia familiilor po­litice europene care au, fiecare, par­tenerul său în Republica Moldova, şi la dreapta, şi la stânga necomunistă. La nivel european, poziţia noas­­tră este de susţinere şi încurajare a menţinerii formulei de coaliţie care să guverneze mai departe ţara. Mai ales că prestaţia actualului gu­vern a fost foarte bună la nivel politic, la nivel economic”, a de­clarat Co­r­lă­ţean pentru Jurnalul Naţional.

×
Subiecte în articol: externe