x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vot - Socialistii au castigat alegerile parlamentare din Bulgaria

Vot - Socialistii au castigat alegerile parlamentare din Bulgaria

de Radu Croitoru    |    27 Iun 2005   •   00:00
Vot - Socialistii au castigat alegerile parlamentare din Bulgaria

Formatiunea premierului Simeon de Saxa-Coburg-Gotha va intra in opozitie daca Partidul Socialist nu va accepta sa coabiteze la guvernare

Partidul Socialist, fostul Partid Comunist, a castigat scrutinul legislativ din Bulgaria si va avea sarcina de a integra tara in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Socialistii nu pot guverna singuri si trebuie sa recurga la o coalitie.

Bulgarii au votat in proportie de cel putin 31,3% Partidul Socialist, rezultatele preliminare de ieri aratand ca Miscarea Nationala Simeon al II-lea, aflata in prezent la putere, a obtinut 19,96% din sufragii. Pe locul al treilea s-a situat Miscarea pentru Drepturi si Libertati a etnicilor turci, parte din coalitia de guvernare, care a fost preferata de cel putin 12,4% dintre bulgari. In favoarea Uniunii Fortelor Democrate, de dreapta, s-a pronuntat 7,7% din electoratul bulgar, Partidul Democratii pentru o Bulgarie Puternica, al fostului premier Ivan Kostov, a obtinut 5,2% din sufragii.

Marea surpriza a alegerilor o reprezinta coalitia ultranationalista xenofoba ATAKA, aparuta pe scena politica in urma cu doar un an si pentru care au optat 8,24% din bulgarii cu drept de vot. Sustinatorii ATAKA sunt, potrivit analistilor, euroscepticii si adversarii NATO, xenofobii si extremistii de stanga. O alta "premiera" adusa de votul de sambata este ca s-a inregistrat cea mai redusa prezenta la urne din ultimii 15 ani. Nici 55% din alegatori nu si-au exprimat optiunea, in ciuda tombolelor si a altor concursuri cu premii menite sa anime alegerile.

DILEMA. Desi sondajele de opinie anuntau de mai mult timp ca fostii comunisti vor fi votati de majoritatea electoratului, acestia nu vor putea forma singuri viitorul guvern. Liderii formatiunilor clasate pe primele locuri nu au exclus explicit o alianta stanga-dreapta, desi majoritatea analistilor politici o considera imorala si apreciaza ca ea ar insemna o lovitura de gratie data sistemului politic al Bulgariei. "Am castigat alegerile cu o diferenta convingatoare fata de urmatorul clasat, chiar daca rezultatele nu sunt satisfacatoare. Vom alege varianta care va fi spre binele Bulgariei", a declarat liderul Partidului Socialist, Serghei Stanisev, subliniind ca formatiunea sa apartine familiei stangii europene moderne. Miscarea Nationala Simeon al II-lea a anuntat ca este gata sa formeze o coalitie cu socialistii si cu minoritatea turca, desi, anterior, actualul premier spunea ca este prea devreme sa se vorbeasca despre o alianta, fara a exclude, insa, aceasta posibilitate.

OBIECTIVE. Principala sarcina a viitorului executiv de la Sofia, indiferent de culoarea sa politica, este sa implementeze reformele necesare aderarii tarii la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007. Socialistii s-au angajat sa faca acest demers istoric, mai ales ca Bruxellesul a avertizat Sofia ca, daca noul guvern temporizeaza reformele, Uniunea Europeana nu va ezita sa amane aderarea cu un an.

DE CE?
Analistii apreciaza ca Guvernul condus de Simeon de Saxa-Coburg Gotha (foto) a platit, la aceste alegeri, pretul reformelor intreprinse. Desi economia a crescut considerabil, in primul trimestru al anului, iar somajul a scazut, bulgarii traiesc greu, cu un salariu mediu de 150 de euro pe luna. Ei l-au sanctionat pe Simeon si pentru promisiunile facute la preluarea mandatului, de a le aduce prosperitate in 800 de zile. Totusi, in eventualitatea unei coalitii "stanga-dreapta", Simeon de Saxa-Coburg Gotha si-ar putea pastra functia, a afirmat pentru CNN ministrul bulgar de Externe, Solomon Passy. In acelasi interviu, preluat de BTA, seful diplomatiei de la Sofia si-a exprimat increderea ca noul guvern va completa reformele cerute pentru aderarea Bulgariei la UE la 1 ianuarie 2007.

CALCULE
"Am castigat alegerile cu o diferenta convingatoare fata de urmatorul clasat, chiar daca rezultatele nu sunt satisfacatoare. Vom alege varianta care va fi spre binele Bulgariei"
Serghei Stanisev
liderul Partidului Socialist
×
Subiecte în articol: externe