x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Washington - Ascultările continuă

Washington - Ascultările continuă

de George Daniel Ripa    |    06 Aug 2007   •   00:00
Washington - Ascultările continuă
Sursa foto: JIM WATSON/

Camera Reprezentanţilor din Congresul american, dominată de Partidului Democrat, a adoptat o lege care permite administraţiei Bush menţinerea controversatului program de spionaj intern la doar o zi după ce proiectul trecuse şi de Senat.


Casa Albă a reuşit o victorie importantă in acest week-end, cănd cele două camere ale Congresului american au adoptat o lege care menţine programul de spionaj intern, rezultatul votului fiind cu atăt mai important cu căt Legislativul este dominat categoric de membrii Partidului Democrat. Congresmenii din Camera Reprezentanţilor au aprobat cu 227 de voturi pentru şi doar 183 impotrivă cea mai importantă lege inaintea vacanţei parlamentare.


GRĂBIŢI. Senatorii americani le-au luat-o inainte colegilor din Camera Reprezentanţilor şi au votat controversata lege incă de vineri seară, in ciuda opoziţiei liderilor democraţi. Tot atunci, Camera Reprezentanţilor a respins o variantă democrată a acestui proiect legislativ, ceea ce demonstrează totuşi susţinerea de care se bucură administraţia Bush in răndul aleşilor democraţi cănd vine vorba despre securitatea naţională şi de lupta impotriva terorismului. Dacă legea va fi promulgată, ceea ce este foarte posibil să se intămple, ea va fi valabilă şase luni, timp in care Congresul va trebui să elaboreze un proiect legislativ permanent.


FĂRĂ MANDAT. Legea permite inregistrarea convorbirilor telefonice din străinătate şi a mesajelor primite pe internet, pe teritoriul SUA, fără mandat din partea unui judecător. Preşedintele american George W. Bush susţine că această măsură este necesară pentru lupta impotriva terorismului. Republicanii susţin că nu există timpul fizic pentru a cere mandat de la judecător pentru fiecare dintre telefoanele sau mesajele electronice trimise către SUA. "Directorul Agenţiei Naţionale de Securitate, Mike McConnel, m-a asigurat că această lege ii oferă cadrul legislativ de care are nevoie pentru a continua să protejeze această ţară, astfel că voi semna acest act imediat ce va ajunge pe biroul meu", a declarat preşedintele Bush, extrem de mulţumit de rezultatul votului din Congresul SUA.


NEMULŢUMIRI. In ciuda euforiei republicanilor, numeroşi democraţi susţin că legea va incălca drepturile constituţionale. "Legea va acorda dreptul procurorului general de a inregistra pe oricine, oricănd, in orice loc, fără un mandat din partea unui judecător, fără a se asigura echilibrul separării puterilor in stat", susţine democrata Zoe Lofgren, membră a Camerei Reprezentanţilor. Democrata face referire la amendamentul patru al Constituţiei americane, care interzice percheziţiile fără mandat.
Legea actuală (The Foreign Intelligence Surveillance Act), adoptată in 1978, obligă administraţia americană să obţină autorizaţie de la tribunale secrete specializate pentru a putea supraveghea persoanele suspectate de terorism şi aflate pe teritoriul SUA. Atacurile de la 11 septembrie 2001 au schimbat viziunea administraţiei asupra ameninţărilor teroriste.


CĂLĂTORII. Legea ii va afecta şi pe europenii care călătoresc in SUA. Astfel, oamenii de afaceri din statele europene care nu au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul american vor fi nevoiţi să işi anunţe planurile cu 48 de ore inainte de a pleca. Turiştii din 22 de ţări europene, printre care Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Spania, vor fi afectaţi de noile reguli ce impun inregistrarea electronică a persoanelor cu 48 de ore inainte de plecarea spre Statele Unite.


Şi Zimbabwe ascultă

Preşedintele din Zimbabwe, Robert Mugabe, a semnat ieri o lege prin care serviciile secrete din această ţară pot intercepta telefoanele fără mandat. "Actul de Interceptare a Comunicaţiilor" permite monitorizarea internetului, a telefoanelor mobile şi fixe. Dacă in SUA există teama de terorism, in Zimbabwe motivaţia a fost capturarea traficanţilor de arme, droguri şi persoane. In această ţară se va infiinţa chiar un Centru de Interceptare şi Monitorizare a Comunicaţiilor, ce va putea aacţiona fără mandat din partea unui judecător.

×
Subiecte în articol: externe