x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Wiener Zeitung: Reorganizarea teritorială nu aduce automat mai multe fonduri europene

Wiener Zeitung: Reorganizarea teritorială nu aduce automat mai multe fonduri europene

de Istvan Deak    |    03 Iun 2013   •   17:00
Wiener Zeitung: Reorganizarea teritorială nu aduce automat mai multe fonduri europene

Reorganizarea administrativ-teritorială a României nu va aduce automat o absorbţie mai mare a fondurilor europene, consideră preşedintele Institutului pentru Regiunile Europei, Franz Schausberger, într-un editorial din cotidianul austriac Wiener Zeitung, intitulat “Ploaia caldă a banilor europeni nu vine de la sine”. “Efectele pozitive ale iniţiativelor lăudabile pot fi afectate de imixtiunile politice. Asta pare să fie şi situaţia din România, unde Guvernul doreşte o reorganizare a ţării pe regiuni, în scopul de a descentraliza puterea. Până în toamna acestui an, Guvernul vrea o reformă temeinică a statului prin formarea a opt regiuni, în speranţa că astfel va putea absorbi mai mult din fondurile structurale europene prevăzute pentru perioada 2014-2020. Cu o rată de absorbţie de doar 13%, România ocupă ultimul loc la acest capitol în Uniunea Europeana”, notează Schausberger.

Condiile unei reforme de succes
El enumără condiţiile ca România să urce în clasamentul absorbţiei fondurilor europene. “Noua structură care ar trebui să ducă la intensificarea absorbţiei fondurilor europene din următoarea perioadă presupune ca, pe lângă guvernul central, judeţelor şi comunelor li s-ar adăuga un nou nivel administrativ al regiunilor. Administraţia Prefectului, acest gardian şi braţ lung al guvernului central în teritoriu, ar rămâne pe poziţii. Pe baza presiunii timpului şi a disensiunilor politice nimeni nu are curajul să pună în aplicare o reformă constituţională reală. Trebuie să fie clar pentru toată lumea că simpla formare a regiunilor nu va aduce o creştere a absorbţiei fondurilor europene, chiar dacă acestea vor primi competenţele necesare. Pentru a pregăti proiectele câştigătoare este nevoie în primul rând de: un mai bun know-how al administraţiilor locale şi regionale, o implicare de la început a regiunilor şi comunelor în administrarea fondurilor structurale, o depolitizare a acordării fondurilor, o creştere a capacităţii de co-finanţare şi o combatere credibilă a corupţiei”, mai scrie sursa citată.

Şeful Institutului pentru Regiunile Europei este de părere că reforma administrativă ar trebui securizată în Constituţie. “Pentru o reformă de succes a structurilor statului este important ca organul noilor regiuni să fie legitimat democratic şi politic şi să dispună de fondurile de finanţare necesare. Crearea unor regiuni statice nu a funcţionat nicăieri până acum. Reforma ar trebui cel mai bine securizată în Constituţie, astfel încât guvernele viitoare să nu o poată modifica prin nişte simple legi. Asta se poate atinge doar printr-un larg consens politic şi un deznodământ pozitiv al referendumului. O reformă provizorie de tranziţie, aşa cum este gândită acum din cauza disensiunilor politice, cu scopul de o schimba în câţiva ani, va eşua cu certitudine. Instituţiile provizorii se transformă de cele mai multe ori în instituţii permanente nefuncţionale şi neagreate. Reforma nu ar trebui să fie rezultatul unei presiuni a timpului, ci ar trebui fundamentată prin studii serioase legate de situaţia geografică, culturală, istorică, economică şi socială. România se poate inspira din modelul şi experienţa altor state, dar trebuie să implementeze un model propriu, care să corespundă cel mai bine ţării. În nici un caz regiunile nu are trebui să servească doar la crearea unor noi posturi politice”, concluzionează Franz Schausberger în editorialul său din Wiener Zeitung.

×
Subiecte în articol: reorganizare teritoriala