O nouă „şarjă” de documente WikiLeaks loveşte imaginea Statelor Unite, prin dezvăluirile legate de prizonierii de la centrul de detenţie de la Guantanamo. Potrivit noilor documente WikiLeaks date publicităţii de presa internaţională, Statele Unite ar fi eliberat zeci de deţinuţi de mare risc, în schimb au reţinut circa 150 de persoane nevinovate la Guantanamo, relatează AFP.
Aproximativ 200 de deţinuţi, consideraţi ca prezentând un grad ridicat de risc deoarece puteau reprezenta "o viitoare ameninţare la adresa Statelor Unite sau a intereselor Statelor Unite", au fost eliberaţi sau extrădaţi către terţe ţări, conform New York Times, care citează documentele referitoare la cei 779 de deţinuţi care s-au aflat la Guantanamo după 2002.
Dintre aceştia, numai 220 au fost consideraţi extremişti periculoşi, potrivit Daily Telegraph, care adaugă că 380 dintre deţinuţi nu erau decât militanţi de rang inferior, aparţinând mişcării talibanilor.
Cel puţin 150 dintre deţinuţi erau afgani sau pakistanezi nevinovaţi, care au fost arestaţi şi transferaţi la Guantanamo, pe baza informaţiilor obţinute din zone de război, deseori referitoare la alte persoane.
Administraţia americană a afirmat că "a făcut tot ceea ce se putea pentru a acţiona cu cea mai mare atenţie (...) în ceea ce priveşte transferarea deţinuţilor la Guantanamo". "Administraţiile (fostului preşedinte George W. Bush şi a actualului preşedinte Barack Obama) au făcut o prioritate din protecţia cetăţenilor americani", au afirmat Pentagonul şi Departamentul de Stat.
În prezent, la Guantanamo se mai află 172 de deţinuţi, iar autorităţile americane speră să-i poată repatria sau trimite în ţări terţe pe circa 100 dintre aceştia. Alţi 33 ar urma să fie judecaţi pentru crime de război, iar alţi 48 vor fi reţinuţi pe termen nedefinit, fără a fi judecaţi.
Casa Albă şi-a reiterat, la începutul lunii aprilie, angajamentul privind închiderea centrului de detenţie, în pofida deciziei de a judeca la Guantanamo cinci persoane acuzate de implicare în atentatele din 11 septembrie 2001. Procesul pentru crime de război, care se desfăşoară în faţa unui tribunal militar excepţional, a început în primăvara anului 2008, înainte de a fi suspendat sine die de Barack Obama în ziua preluării funcţiei.