x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Convorbiri chino-ucrainene. Xi Jinping a discutat cu Volodimir Zelenski: "China a fost întotdeauna de partea păcii"

Convorbiri chino-ucrainene. Xi Jinping a discutat cu Volodimir Zelenski: "China a fost întotdeauna de partea păcii"

de Redacția Jurnalul    |    26 Apr 2023   •   16:30
Convorbiri chino-ucrainene. Xi Jinping a discutat cu Volodimir Zelenski: "China a fost întotdeauna de partea păcii"
Sursa foto: Hepta

După mai multe luni de insistențe diplomatice din partea statelor occidentale, președintele chinez Xi Jinping a vorbit la telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, scrie AFP.

"Cu privire la criza ucraineană, China a fost întotdeauna de partea păcii, iar poziţia sa fundamentală este de a promova un dialog al păcii. Dialogul şi negocierea sunt singura cale de ieşire din conflictul cu Federația Rusă" , l-a îndemnat liderul de la Beijing pe șeful statului ucrainean, în prima discuție de la începutul invaziei ruse. 

Totodată, reprezentanți speciali chinezi vor fi trimiși la Kiev pentru a discuta despre rezolvarea crizei. 

"China se va concentra asupra promovării convorbirilor de pace şi va face eforturi pentru o încetare a focului cât mai curând posibil, a spus Jinping. 

Totodată, Zelenski spune că discuția a fost  "lungă şi semnificativă" și speră într-o "creştere puternică a dezvoltării relaţiilor bilaterale" între Kiev şi Beijing.

Beijingul a prezentat un document în 12 puncte privind rezolvarea conflictului ruso-ucrainean, care a fost însă respins de aliații Kievului. 

China și Rusia și-au intensificat cooperarea în toate domeniile de activitate iar Beijingul a refuzat să se supună presiunilor occidentale și nu a condamnat invazia din Ucraina. Cu toate acestea, nici nu a recunoscut anexarea de către Moscova a celor patru regiuni din sudul Ucrainei și nici anexarea Crimeei din 2014. 

 

×
Subiecte în articol: China ucraina xi jinping Volodimir Zelenski