x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Xi Jinping promite reunificarea pașnică a Chinei cu Taiwanul

Xi Jinping promite reunificarea pașnică a Chinei cu Taiwanul

09 Oct 2021   •   21:00
Xi Jinping promite reunificarea pașnică a Chinei cu Taiwanul

Preşedintele chinez, Xi Jinping, a promis astăzi să realizeze o „reunificare” paşnică a Chinei continentale cu Taiwanul, fără să menţioneze direct recurgerea la forţă, după o săptămână de tensiuni crescute cu insula revendicată de Beijing, ceea ce a suscitat îngrijorări pe plan internaţional, relatează Reuters.

Taiwanul, condus de un guvern democratic ales, a fost supus unor presiuni militare şi politice din partea Beijingului în dorinţa de a-şi impune suveranitatea asupra insulei, dar Taipeiul s-a angajat să-şi apere libertatea şi susţine că numai poporul taiwanez poate să-şi decidă viitorul.

Într-un discurs rostit la Palatul Adunării Populare din Beijing, Xi Jinping a declarat că poporul chinez are o „tradiţie glorioasă” în a se opune separatismului.

„Separatismul independentist al Taiwanului este cel mai mare obstacol în calea reunificării patriei şi cel mai grav pericol ascuns pentru renaşterea naţională”, a afirmat preşedintele chinez, cu ocazia aniversării revoluţiei care a răsturnat ultima dinastie imperială în 1911.

O „reunificare” paşnică corespunde cel mai bine intereselor Taiwanului, iar China îşi va apăra suveranitatea şi unitatea, a adăugat Xi. „Sarcina istorică de reunificare completă a patriei trebuie îndeplinită şi va fi cu siguranţă”, a mai spus şeful statului chinez.

Aviaţia militară chineză a efectuat, în decurs de patru zile consecutive, incursiuni în Zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului, începând cu 1 octombrie, implicând aproape 150 de avioane.

×
Subiecte în articol: Xi Jinping