x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chipul Răului: Bin Laden al Palestinei, vânat de armata israeliană. Liderii Hamas, lichidați unul câte unul

Chipul Răului: Bin Laden al Palestinei, vânat de armata israeliană. Liderii Hamas, lichidați unul câte unul

de Şerban Mihăilă    |    16 Oct 2023   •   07:00
Chipul Răului: Bin Laden al Palestinei, vânat de armata israeliană. Liderii Hamas, lichidați unul câte unul

Considerat în Israel „chipul Răului”, actualul șef al Hamas în Fâșia Gaza, Yahya Sinwar, a devenit versiunea palestiniană a lui Osama bin Laden. Creierul din spatele masacrului comis de teroriști pe 7 octombrie este cel mai căutat om al planetei, iar armata israeliană a declarat că zilele lui sunt numărate, jurând răzbunare. Între timp, statul evreu i-a lichidat pe organizatorul crimelor în masă din kibbutzuri, precum și pe alți doi comandanți de rang înalt ai Hamas.

Lideri ai grupării radicale islamiste, care au condus cel mai sângeros atac din istoria de 75 de ani a statului evreu, cad unul câte unul, în raiduri aeriene „chirurgicale”, lansate în ultimele zile pe baza unor informații primite de armata israeliană din interiorul Fâșiei Gaza.

Serviciile de informații ale Shin Bet și Mossad, ridiculizate în urmă cu o săptămână de acțiunea teroriștilor palestinieni, par să-și revină din pumni și, alături de armata israeliană, au pornit pe urmele celor considerați principalii vinovați ai incursiunii devastatoare de pe teritoriul Israelului.  

Cel mai căutat om al Planetei

Cu toate resursele de care dispun, serviciile de spionaj și trupele speciale israeliene îl vânează pe Yahya Sinwar, în vârstă de 60 de ani, actualul șef al Hamas în Fâșia Gaza, descris de oficialitățile de la Ierusalim drept Osama bin Laden al Palestinei.

Autoritățile israeliene au promis să îl găsească pe acesta oriunde s-ar ascunde și au insistat că zilele sale sunt numărate.

Sinwar a fost arestat de statul evreu de mai multe ori și a petrecut 24 de ani în închisorile israeliene. El a fost eliberat în 2011, în cadrul unui controversat schimb de prizonieri, convenit pentru recuperarea unui soldat israelian.

Sinwar este considerat principalul responsabil pentru uciderea a 1.300 de israelieni, în atacul din 7 octombrie. „Yahya Sinwar este chipul Răului!”, a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht, purtător de cuvânt al armatei israeliene.

„El este creierul din spatele acestei acțiuni, așa cum a fost bin Laden. Și-a construit cariera pe uciderea palestinienilor, atunci când a realizat că sunt colaboratori. În felul acesta, el a devenit cunoscut drept măcelarul din Khan Younis!”, a adăugat el.

Hecht a promis apoi că trupele israeliene nu se vor odihni până când nu-l vor găsi și ucide pe șeful Hamas din Gaza. „Acel om și întreaga lui echipă sunt în vizorul nostru. Vom ajunge la el, deși s-ar putea să dureze mult.”, a spus purtătorul de cuvânt.

Sinwar a fost desemnat terorist de către Statele Unite, în 2015.

„Măcelarul” din kibbutzuri a fost ucis

În așteptarea declanșării unei ofensive terestre masive, aviația israeliană a bombardat în ultimele două zile, în teritoriile palestiniene, obiective în care, potrivit serviciilor de informații, se ascundeau lideri și militanți islamiști radicali. 

În timpul nopții de sâmbătă spre duminică, spre exemplu, Israelul a lovit peste 100 de ținte militare, inclusiv centre de comandă și lansatoare de rachete.

Într-o declarație, armata israeliană a precizat, duminică, faptul că, „în cadrul loviturilor extinse asupra unor militanți de rang înalt și a infrastructurii teroriste din Fâșia Gaza”, au fost omorâți atât comandanți, cât și mulți alți agenți ai Hamas și ai Jihadului Islamic, o altă organizație extremistă palestiniană. Atacurile au vizat și locații ale unității teroriste de elită Nuhba, aparținând Hamas.

În acest context, armata israeliană a anunțat, ieri, că a ucis un comandant Hamas, considerat creierul din spatele masacrelor din kibbutzuri. Autoritățile militare de la Ierusalim susțin că o lovitură aeriană din sudul Fâșiei Gaza l-a ucis pe Bilal al Kedra, despre care se crede că s-ar fi aflat în spatele crimelor în masă comise în kibbutzurile Nirim și Nir Oz, în timpul incursiunii palestiniene.

Alți lideri palestinieni – neutralizați

Alți doi comandanți de top ai Hamas, care au condus atacurile grupării teroriste împotriva Israelului, au fost uciși în atacuri aeriene.

Murad Abu Murad, despre care se crede că a pus la cale asaltul cu parapanta al insurgenților, din urmă cu nouă zile, a fost ucis de o bombă care a vizat sediul central al activităților aeriene ale grupării teroriste. El conducea acțiunile aeriene ale Hamas, în orașul Gaza. 

Potrivit forțelor de securitate israeliene, Murad Abu Murad „a jucat un rol important în dirijarea teroriștilor în timpul masacrului” din 7 octombrie, care a început cu o ploaie de rachete, înainte ca teroriști înarmați să zboare în Israel cu parapantele, imediat după zori.

Confirmând lovitura împotriva liderului Hamas, forțele aeriene israeliene au anunțat pe X, fostul Twitter: „În cursul ultimei zile, avioanele de luptă ale forțelor aeriene au atacat sediul operațional al organizației teroriste Hamas, de unde erau gestionate activitățile aeriene ale organizației. În timpul atacului a fost ucis Murad Abu Murad, șeful formațiunii aeriene din orașul Gaza, care a dirijat teroriștii în atacul ucigaș de sâmbătă.”

De asemenea, Ali Qadhi, unul dintre comandanții temutei unități de comando Nuhba, a fost ucis într-un atac cu dronă. Oficialitățile israeliene au dat publicității o înregistrare video alb-negru a unei explozii puternice, care distruge o bază Hamas unde se presupune că se afla acesta.

Terorist notoriu, Ali Qadhi fusese arestat de Israel în 2005, deoarece făcea parte dintr-o celulă Hamas care l-a răpit și ucis pe civilul israelian Sasson Nouriel.

La vremea respectivă, Nouriel a fost filmat de insurgenți, recitând un mesaj care confirma răpirea sa de către Hamas și cerea eliberarea mai multor condamnați palestinieni.

Ulterior, a fost dus la o groapă de gunoi și înjunghiat mortal. În pofida acestei crime, Ali Qadhi a fost eliberat în 2011 și deportat în Fâșia Gaza, în cadrul unui controversat schimb de prizonieri. 

El a fost unul dintre cei 1.027 de prizonieri, în principal palestinieni și arabo-israelieni, care au fost schimbați pentru Gilad Shalit, un soldat israelian răpit și ținut captiv timp de cinci ani.

Forțele aeriene israeliene au anunțat că Ali Qadhi a fost eliminat cu ajutorul agenției de informații Shin Bet. Autoritățile militare au mai precizat că „agenți teroriști” din unitatea Nuhba a lui Ali Qadhi „au condus infiltrarea în Israel, sâmbăta trecută”.

„Fiecare terorist, un om mort”

Eliminarea a trei dintre cei mai importanți lideri ai Hamas reprezintă un impuls pentru guvernul de la Ierusalim, în vederea ștergerii grupării teroriste „de pe fața Pământului”. „Fiecare terorist Hamas este un om mort!”, declara premierul Benjamin Netanyahu, imediat după lansarea atacului palestinian.

De atunci, forțele de apărare ale Israelului au acordat prioritate loviturilor asupra comandanților și oficialilor Hamas, precum și asupra infrastructurii financiare și de informații din Gaza, înaintea preconizatei invazii terestre.

Armata israeliană a anunţat încă de sâmbătă seară că pregăteşte „un atac coordonat şi integrat din aer, pe mare şi terestru” asupra poziţiilor teroriştilor Hamas din Fâşia Gaza.

Tot forțele de apărare ale statului evreu au anunţat, duminică dimineaţă, că locuitorii părţii de nord a Fâşiei Gaza pot pleca către sudul acesteia în intervalul orar 07:00-10:00 GMT, folosind o rută desemnată special. 

„Oamenii cărora le pasă de siguranţa familiilor lor ar trebui să se îndrepte spre sud”, se arăta într-o declaraţie a armatei israeliene, potrivit căreia membrilor mişcării Hamas, care administrează Fâşia Gaza, le pasă doar de ei şi de familiile lor.

Armata israeliană susține că sute de mii de palestinieni s-au mutat deja către sudul Fâşiei Gaza.

Pe de altă parte, au existat informaţii potrivit cărora Hamas îi împiedică pe civilii palestinieni să plece din oraşul Gaza către sud. Israelul acuză mişcarea teroristă palestiniană că foloseşte populaţia civilă drept scuturi umane.

Operaţiunea militară israeliană de amploare contra nordului Fâşiei Gaza este iminentă. Publicaţia americană „The New York Times” a relatat, sâmbătă seară, că ofensiva terestră israeliană a trebuit să fie amânată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Cerul înnorat a făcut dificilă decolarea avioanelor militare şi lansarea dronelor israeliene, care ar urma să asigure susţinerea aeriană pentru forţele terestre israeliene ce vor intra în Gaza.

Concomitent, publicația „Haaretz” a scris că „batalioane cu soldați ai armatei israeliene sunt dislocate în toată țara și sunt gata să mărească nivelul de pregătire a trupelor pentru următoarele faze ale războiului, cu accent pe o operațiune terestră semnificativă”.

Analiștii străini sunt de părere că războiul dintre Israel și Hamas va crește în intensitate zilele următoare, pe măsură ce armata israeliană va pătrunde adânc, într-un teritoriu palestinian ostil.

Infiltrare dinspre Liban

Între timp, Hamas a revendicat ieri două infiltrări dinspre Liban în Israel, anunţând moartea a trei dintre combatanţii săi.

Un grup de combatanţi din Brigăzile Al-Qassam, aripa armată a Hamas, „a reuşit să treacă de gardul frontalier şi să se infiltreze în Palestina ocupată”, unde a avut o confruntare cu „inamicul”, a menţionat gruparea islamistă radicală într-un comunicat.

De cealaltă parte, armata israeliană a declarat că a ucis mai mulţi „terorişti” care încercau să se infiltreze din Liban în Israel și a anunţat, ieri, interzicerea accesului civililor în zona frontierei cu Libanul.

„După evaluarea situaţiei şi recentul schimb de focuri în nordul Israelului, o zonă de patru kilometri plecând de la frontiera de nord cu Libanul a fost închisă.”, a precizat, într-un comunicat, armata israeliană.

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹



 

×
Subiecte în articol: yahya sinwar masacru crime hamas