x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Yasser Arafat, la un pas de moarte

Yasser Arafat, la un pas de moarte

29 Oct 2004   •   00:00

Liderul palestinian Yasser Arafat era ieri in stare grava, la sediul sau din Ramallah, inconjurat de medici, familie si de cei mai importanti politicieni palestinieni. In acelasi timp, autoritatile palestiniene se reuneau pentru a discuta eventualitatea succesiunii la putere.

ANA ILIE

ADEVARAT? Ieri dimineata, spun apropiatii lui Arafat, liderul palestinian s-ar fi ridicat din pat pentru a se ruga
Starea de sanatate a liderului palestinian Yasser Arafat era critica ieri la pranz, cand mai multe informatii contradictorii mentineau misterul cu privire la declarata "gripa severa" contractata de acesta in ultimele saptamani. Potrivit oficialilor palestinieni, starea lui Arafat s-a deteriorat in cursul serii de miercuri, cand o echipa de medici a sosit sa il consulte la Cartierul sau General de la Ramallah, in Cisiordania, unde este izolat din decembrie 2001 de armata israeliana.

GRAV BOLNAV. Anuntul ca Arafat este in stare critica si ca a cazut in inconstienta a dat nastere la tot felul de speculatii, iar vestea ca liderul in varsta de 75 de ani ar putea fi transferat de la cartierul sau general la un spital din Ramallah nu a contribuit cu nimic la calmarea spiritelor. La capataiul lui Arafat s-au aflat in permanenta toti actorii importanti de pe scena palestiniana, in frunte cu premierul Ahmad Qorei, in speranta ca il vor prinde constient, chiar si pentru o clipa, pe comandantul lor. Ieri dimineata a sosit si sotia liderului palestinian, Suha, insotita de fiica lor, Zahwa, in varsta de noua ani, care il vor ingriji pe Arafat impreuna cu cele cateva echipe de medici tunisieni, egipteni si iordanieni.

SECRET. Chiar daca premierul Qorei a anuntat, fara prea multe detalii, ca Arafat este "bine", iar alti apropiati ai liderului palestinian s-au straduit sa dea aceeasi impresie, valul de informatii si dezmintiri lasa sa se intrevada ca presedintele Autoritatii Palestiniene este foarte bolnav si sufera de ceva mai grav decat o simpla gripa.

CINE IL SUCCEDE? Problema cea mai mare pe care o pune boala lui Arafat este succesiunea la putere, in eventualitatea mortii acestuia. Legea fundamentala a Autoritatii Palestiniene prevede ca, in eventualitatea disparitiei lui Yasser Arafat, locul acestuia sa fie preluat de presedintele Consiliului legislativ, pentru o perioada de 60 de zile, timp in care vor fi organizate alegeri. Avand in vedere insa ca liderul parlamentului palestinian, Rawhi Fattuh, nu are o influenta prea mare pe scena politica palestiniana, era de asteptat ca la reuniunea autoritatilor, unde urma sa se stabileasca succesiunea la putere, locul lui Arafat sa fie preluat, chiar si temporar, de numarul doi al Organizatiei de Eliberare a Palestinei, Mahmoud Abbas, si de actualul premier, Ahmad Qorei. Intre timp, agentii din cadrul serviciilor de securitate palestiniene au fost chemati la post, in vederea declansarii unei eventuale stari de alerta.

REACTIE DURA

Lumea e cu ochii pe Israel, care a reactionat prompt la vestea inrautatirii sanatatii lui Arafat. Purtatorul de cuvant al Ministerului israelian al Apararii a afirmat ca ministrul Shaul Mofaz a autorizat o echipa de medici iordanieni sa il examineze pe Yasser Arafat, care poate fi, de asemenea, "transferat la spitalul de la Ramallah, daca este nevoie". Ce a socat este o declaratie ulterioara a ministrului israelian de Externe, Silvan Shalom, care a spus ca Israelul este pregatit sa reia dialogul conditionat cu conducerea palestiniana care il va inlocui pe Yasser Arafat, daca acesta va muri.
×
Subiecte în articol: externe arafat Yasser Arafat