Participanţii la conferinţa ministerială organizată marţi la Geneva s-au angajat să aloce 1,1 miliarde de euro ca ajutor umanitar în 2017 pentru Yemen, ţară afectată de război şi de cea mai gravă criză alimentară din lume, şi unde un copil sub 5 ani moare la fiecare 10 minute, relatează AFP şi DPA.
Prima conferinţă a donatorilor pentru Yemen, organizată la sediul ONU din Geneva cu sprijinul Elveţiei şi Suediei, a fost 'un succes remarcabil', a declarat secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.
Naţiunile Unite şi partenerii lor au lansat la începutul anului un apel pentru strângerea a 2,1 miliarde de dolari în sprijinul a 12 milioane de yemeniţi. Înaintea reuniunii, angajamentele de finanţare acopereau numai 15% din această sumă.
'Foametea poate fi evitată dacă acţionăm rapid', a declarat Guterres, avertizând că cea mai mare criză alimentară actuală s-ar putea transforma într-o catastrofă umanitară şi cerând părţilor beligerante să garanteze un acces neîngrădit pentru lucrătorii umanitari.
El a anunţat strângerea a 1,1 miliarde de dolari la finalul conferinţei şi s-a arătat optimist că restul sumei va fi completat până la sfârşitul anului.
SUA au oferit un supliment de 94 milioane de dolari, care ridică suma totală angajată de americani la 526 milioane de dolari, iar Uniunea Europeană a promis să pună la dispoziţie încă 116 milioane de euro, pentru un total de 123 milioane.
Potrivit ONU, circa 19 milioane de locuitori, adică două treimi din populaţia Yemenului, au nevoie urgentă de ajutor umanitar. Aproximativ 17 milioane suferă de foame în Yemen, ţară confruntată cu 'cea mai gravă criză alimentară din lume', potrivit lui Guterres, şi unde 'un copil sub 5 ani moare la fiecare 10 minute din cauze evitabile'.
Această ţară este afectată de un război cu dimensiuni regionale şi religioase, care opune forţele guvernamentale sprijinite de Arabia Saudită rebelilor houthi susţinuţi de Iran, care au cucerit capitala Sanaa şi regiunile înconjurătoare la sfârşitul lui 2014.
Războiul s-a intensificat din martie 2015, când Arabia Saudită şi ţări aliate sunnite au declanşat o campanie de lovituri aeriene împotriva rebelilor şiiţi. Începând de la intervenţia coaliţiei arabe în martie 2015, în jur de 70.000 de persoane, în majoritate civili, au fost ucise şi 42.500 rănite în conflict. Toate medierile ONU şi cele şapte acorduri de încetare a focului au eşuat.
Yemen este aproape în totalitate dependent de importuri, dintre care o mare parte intră prin portul Hodeida. ONU a chemat coaliţia militară arabă să nu bombardeze acest port strategic controlat de rebelii houthi. 'Dacă portul devine inaccesibil, chiar şi pentru o perioadă limitată, situaţia umanitară va continua să se deterioreze, mai ales în nordul ţării', a subliniat ministrul elveţian de externe, Didier Burkhalter.
Sursa: www.agerpres.ro