x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Yuli Ofer, unul dintre cei mai bogaţi israelieni, născut în România, a decedat

Yuli Ofer, unul dintre cei mai bogaţi israelieni, născut în România, a decedat

de Marina Constantinoiu    |    12 Sep 2011   •   12:19
Yuli Ofer, unul dintre cei mai bogaţi israelieni, născut în România, a decedat

Miliardarul israelian Yuli Ofer, care era si consul onorific al Romaniei la Haifa, a incetat din viata luni, la domiciliul sau din localitatea Herzliya, informeaza presa israeliana.

Yuli Ofer era co-fondator, impreuna cu fratele sau, Sammy (care a decedat, la randul sau, anul acesta in luna iunie) al unui imperiu de transport naval, evaluat la peste zece miliarde de dolari in 2010. Cei doi au creat conglomeratul Ofer Brothers, cunoscut si drept Israel Corp, precizeaza ynetnews.com.

Holdingul lor include si Israel Chemicals, Zim Shipping si banca Mizrahi-Tefahot Bank, printre altele.

Sammy Ofer a incetat din viata la varsta de 89 de ani, in luna iunie, tot in Israel, in penthouse-ul sau din metropola Tel Aviv.

Cei doi frati s-au nascut in Romania si au emigrat, impreuna cu familia, in 1924, o data cu Mandatul britanic pentru Palestina. Yehuda (Yuli) Ofer a emigrat cand avea numai sase luni, relateaza Jerusalem Post, in editia electronica. El a fost soldat de infanterie in anii razboiului de independenta, iar ulterior a fost promovat la rangul de maior, potrivit sursei citate.

Fratii Ofer au inceput construirea imperiului lor de transport naval ca agenti portuari. Cu timpul, cei doi au ajuns printre cei mai bogati oameni din Israel, numarandu-se chiar printre foarte putinii israelieni de pe listele prestigioasei Forbes Magazine, cu cei mai bogati oameni ai Planetei.

|n 2010, Forbes le estima averea la 10,3 miliarde de dolari. Actiunile Israel Corp sunt tranzactionate la Bursa din Tel Aviv, la o valoare estimata a companiei de 27,3 miliarde de shekeli (circa 7,4 miliarde de dolari).

Imperiul Ofer s-a cladit pe fundatia unei mici companii de transport naval, infiintate in 1945, cand cei doi frati erau agenti portuari pentru o companie romaneasca. In 1950 au inceput sa construiasca propriile nave, in anii 60 compania dezvoltandu-se rapid, iar din anii 70 era vorba despre un adevarat imperiu international.

In anii 80, business-ul s-a extins, incluzand Asia, SUA si Europa, iar in anii 90 compania se implica deja in transportul de hidrocarburi. In paralel, compania a infiintat si o filiala, Royal Caribbean, care ofera croaziere de lux. In anii 2000, flota Ofer avea 200 de nave si era considerata una dintre cele mai mari din lume, precizeaza ynetnews.com.

Yuli Ofer era casatorit si avea doi urmasi, Liora si Doron. El va fi inmormantat marti la moshav-ul Beni Zion.

Jurnalul National le-a dedicat un amplu articol celor doi frati Ofer intr-o Editie de Colectie intitulata 'Cei mai bogati romani din lume', in anul 2004. Articolul poate fi citit la adresa: http://www.jurnalul.ro/special/special/fratii-ofer-singurii-romani-in-forbes-64331.html



×