x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zborurile secrete ale CIA - Raportul Marty

Zborurile secrete ale CIA - Raportul Marty

de Irina Cristea    |    28 Iun 2006   •   00:00
Zborurile secrete ale CIA - Raportul Marty

Mai multi agenti ai serviciilor secrete nationale europene au colaborat cu CIA in vederea remiterii persoanelor banuite de terorism. Aceasta este concluzia pe care parlamentarul elvetian Dick Marty a prezentat-o ieri la Strasbourg, in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

PREZENTARE. Marty, in seama caruia a cazut verificarea acuzatiilor semnalate la inceputul anului in presa internationala, le-a comunicat parlamentarilor principalele concluzii ale raportului sau, care a fost apoi supus votului.

Documentul, dat publicitatii la 7 iunie la Paris, critica 15 state europene pentru implicarea in zborurile secrete ale CIA. Romania si Polonia sunt citate pentru presupusa gazduire, pe teritoriul lor, a unor centre clandestine de detentie.

PE CATEGORII. Suedia, Bosnia si Hertegovina, Marea Britanie, Italia, Germania si Turcia sunt acuzate de incalcari ale drepturilor persoanelor. In afara de Romania si Polonia, sunt acuzate de complicitate Spania, Cipru, Irlanda, Portugalia si Grecia.

APCE le-a cerut statelor membre sa isi reexamineze acordurile bilaterale cu SUA si sa se asigure ca documentele sunt in conformitate cu normele internationale privind drepturile omului, pentru a se evita implicarea pe viitor in alte "operatiuni ilegale in profitul CIA". (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: externe