x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Înnoire necesară a aparării antiaeriene a României! MEADS International propune un sistem performant

Înnoire necesară a aparării antiaeriene a României! MEADS International propune un sistem performant

de Dan Constantin    |    23 Sep 2016   •   15:24
Înnoire necesară a aparării antiaeriene a României! MEADS International propune un sistem performant
Sursa foto: JUERGEN DANNENBERG

Armata română a marcat în septembrie un secol de la prima acțiune de luptă a armei anti-aeriene. La 19 septembrie 1916 a fost consemnată în jurnalele de front respingerea unui atac aerian și doborârea unui avion inamic de o baterie înzestrată cu  tunuri antiaeriane calibru 75 mm.

Acțiunea se producea în zona Flămânda ,sector unde trupele generalului Averescu traversau Dunărea.Trecuseră 20 de zile de la intrarea României în Marele Război. 19 septembrie a fost adoptată ca zi a armei Artilerie și  Rachete Antiaeriene.

 Tradiția impune nu doar evaluarea trecutului ci , în primul rând, o raportare mereu atentă la provocările prezente și viitoare în contextul realităților strategice ale României. Apartenența la NATO și angajamentele ce decurg din Tratat au ca importantă componentă apărarea teritoriului național și a flancului estic al Alianței , cu  accent special pe zona Mării Negre.

Apropierea de zonele de conflict din Orientul Mijlociu,de focare ale unor confruntări ce au punct de geneză din conflicte înghețate în vecinătatea României, amenințări teroriste și acțiuni agresive cumulate cu dislocări de importante forțe militare în Crimeea, la 300 de km de Constanța , sunt motive temeinice pentru a menține vectorii de apărare la niveluri de dotare și pregătire de care să dea siguranță și capacitate de ripostă.

 Scutul antirachetă  și integrarea Bazei  Deveselu în structurile NATO  întăresc și asigură capacitatea de apărare față de rachetele balistice. Următorul nivel de dotare vizează completarea  apărării antiaeriane cu sisteme care să confere  României capabilități adecvate de reacție la atacuri cu alte tipuri de rachete sau armament aerian.

În acest context  de pregătire și fundamentare a unor decizii privind apărarea antiaeriană am avut la București o discuție consistentă cu  GREGORY L.KEE,  Business Development Director la  MEADS INTERNATIONAL.  Compania americană,  reper la nivel mondial în industria de apărare, este angajată în promovarea unui noului sistem de apărare antiaeriană . Gregory Kee sintetizează câțiva parametri ai sistemului MEADS-Medium Extendeds Air Defense System:

-singurul sistem mobil de apărare anti-aeriană disponibil astăzi care are acoperire 360 de grade,modularitate și conectivitate în rețea

-poate încorpora alte radare și lansatoare, atât cele existente,cât și cele viitoare pentru a forma un sistem de apărare regional

-are o capacitate de acoperire de 8 ori mai mare decât sistemele clasice existente, costuri de operare și mentenanță la jumătate față de acestea .

Gregory Kee

Promovarea sistemului MEADS ESTE SUSȚINUTĂ DE TESTELE REALE care au interceptat ținte venite simultan din direcții diferite care au probat capacitatea de apărare circulară pe 360 de grade.

Dl Kee consideră că,,MADS oferă României o arhitectură deschisă, care poate funcționa independent sau ca un sistem integrat de apărare antiaeriană și anti-rachete,asigurâmd simultan capacitățile  VSHORAD/SHORAD,MEDRAD,HRAD”.

Atractivitatea MEADS este deosebită, potrivit reprezentantului companiei pentru țările din Europa Centrală și de Est care au interes crescut pentru cooperarea antiaeriană. Ungaria, România ,Țările Baltice, Polonia pot să-și folosească dotările naționale și coopera totodată prin oportunitatea oferită de  noul sistem. Flexibilitățile de finanțare, modularitatea, rapiditatea de transport și desfășurare in zona amenințată sunt alte recomandări.

 Privitor la aspectele concrete ale acceptării și asimilării ofertei în sistemele de apărare din țările NATO,răspunsul primit de la dl Gregory Kee este foarte clar:,, În iunie 2015,când Ministerul  Apărării din Germania  a luat decizia de  a baza sistemul național de apărare aeriană și antirachetă –TVLS- pe arhitectura MEADS,A INCLUS ȘI INVITAȚIA PENTRU ALIAȚI DE A SE ALĂTURA ȘI EXTINDE REȚEAUA DE PROTECȚIE PENTRU EUROPA CENTRALĂ.. Germania este națiunea cadru în NATO cu responsabilitatea de a dezvolta capacitatea de apărare anti-aeriană și anti-rachetă europeană.”

Recente informații de presă au menționat că Polonia a trimis SUA o cerere pentru detalii  de ofertă  MEADS  pentru a compara cu sistemul Patriot.

Ca un element în plus al discuției, dl Gregory Kee adaugă în final că soluția tehnică a sistemului AEGIS care încorporează și baza Deveselu este realizată de Lockheed  Martin. Sistemul MEADS este ,in concluzie ,,un subiect de actualitate în analizele privind dotarea Ministerului român al Apărării”potrivit oficialului companiei americane.

×