Represiunea din Turcia pentru pedepsirea susținătorilor loviturii militare depășește cu mult limitele stabilite de lege și cadrul juridic autoritar spre care a împins regimul Erdogan statul de drept. Epurarea cu mijloace violente și sumare a Armatei, a aparatului de justiție, a învățământului de toate gradele atinge zeci de mii de persoane după un plan minuțios pregătit, ceea ce denotă că puciul a fost doar un pretext de mult așteptat pentru a elimina orice formă de opoziție la programul totalitar de restrângere a libertăților democratice.
Societatea civilă din România recționează față de derapajele antidemocratice ale represiunii după lovitura de stat din 15 iulie și solicită președintelui Klaus Iohannis, premierului Cioloș și ministrului de Externe, Lazăr Comănescu, să exprime clar și ferm necesitatea respectării drepturilor omului, a independenței justiției și a statului de drept în Turcia. O scrisoare deschisă adresată autorităților române menționate este semnată de 12 organizații civice și profesionale, între care Asociația Magistraților din România și Uniunea Națională a Judecătorilor din România.
Scrisoarea deschisă arată că Înaltul Consiliu al judecătorilor și procurorilor din Turcia a decis la câteva ore după eșuarea loviturii de stat demiterea a mii de judecători, aproape 25 la sută din totalul magistraților turci. Mandate de arestare au fost emise pentru zeci de judecători de la Tribunalul Suprem și Curtea Constituțională. Anterior, peste 45 de mii de polițiști și 2.500 de magistrați au fost transferați în 2014 de la posturile lor.
Demersul civic subliniază că niciun oficial român nu a exprimat până în acest moment vreo poziție cu privire la nesesitatea respectării drepturilor omului și a principiilor statului de drept în procesul de stabilizare a situației din Turcia. Semnatarii scrisorii cer președintelui, primului-ministru și ministrului de Externe al României să ia poziție şi să acționeze în concordanță cu valorile comunității transatlantice față de evoluțiile alarmante din aceste zile din Turcia.