x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Gorghiu: Până sfârșitul anului 2023 vom da în folosință 1.275 de locuri noi de detenție

Gorghiu: Până sfârșitul anului 2023 vom da în folosință 1.275 de locuri noi de detenție

de Redacția Jurnalul    |    29 Iun 2023   •   15:15
Gorghiu: Până sfârșitul anului 2023 vom da în folosință 1.275 de locuri noi de detenție

Ministrul Justiției Alina Gorghiu a anunțat joi că până la sfârșitul anului vor fi date în folosință 1.275 de locuri noi de detenție, pentru a rezolva criza de locuri în penitenciare.

Într-un discurs susținut cu ocazia Zilei personalului din sistemul administrației penitenciare, ministrul Justiției Alina Gorghiu a promis că va face vizite în penitenciare pentru a discuta cu angajații despre problemele și nevoile pe care le au.

Ea este convinsă că, împreună cu organizațiile sindicale, vor fi găsite cele mai bune soluții în rezolvarea problemelor sistemice: deficitul de personal, infrastructură învechită, locurile de deținere insuficiente, gradul de recidivă.

Alina Gorghiu a spus că, în anul 2022, România a atins cel mai redus procent de recidiviști în populația încarcerată din ultimii 13 ani: 36%.

„În ce privește locurile de detenție insuficiente, la Ministerul Justiției am început deja să lucrăm la rezolvarea acestei probleme, astfel că până sfârșitul anului 2023 vom da în folosință 1275 de locuri noi de detenție, obligație asumată prin Memorandumul Rezmives. Vom continua să derulăm investiții pentru a construi noi locuri de detenție, atât din bugetul propriu, cât și din fonduri europene nerambursabile. Ne vom preocupa să optimizăm condițiile de detenție din unitățile existente, dar și să îmbunătățim condițiile de muncă și pregătirea profesională a personalului din sistemul penitenciar”, a spus ministrul Justiției.

Gorghiu a afirmat că Ministerul Justiției asigură tot sprijinul necesar în vederea realizării celor două noi unități de penitenciar, din Berceni și Unguriu, al căror stadiu este în prezent în faza procedurilor de achiziții.

„Ordinul de începere a lucrărilor de execuție este estimat a fi emis la începutul anului 2024, dacă toate lucrurile vor evolua conform calendarului. Penitenciarul din Berceni va avea 1000 de locuri de detenție, iar cel de la Unguriu 900. Astfel că, în următorii 4 ani vom avea aproape 2000 de locuri noi de detenție”, a adăugat Alina Gorghiu.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: alina gorghiu penitenciare