Fostul președinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul în care este acuzat că a luat mită în valoare de 800.000 de dolari.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Călin Popescu-Tăriceanu, la data faptei prim-ministru al Guvernului României, pentru săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită.
Instituția condusă de Crin Bologa a precizat că inculpatul Călin Popescu Tăriceanu „ar fi pretins în cursul anului 2007 și ar fi primit în cursul anului 2008, în mod indirect, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD”.
Este vorba despre „plata unor servicii de consultanță, în schimbul exercitării atribuțiilor sale în așa fel încât să fie adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei, respectiv hotărârile de guvern nr. 199/2008, 634/2008, 1193/2008 și 1451/2008”.
„Fapta de pretindere a prim-ministrului Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu s-ar fi realizat, în perioada aprilie - mai 2007, în mod indirect, prin intermediul unui om de afaceri (trimis în judecată în anul 2019 pentru complicitate la luare de mită), care ar fi solicitat în numele prim-ministrului un comision de 10% din valoarea actelor adiţionale/plăţilor la un contract comercial derulat de compania austriacă, în schimbul adoptării hotărârilor de guvern care urmau să permită acest lucru, conform intereselor companiei. Fapta de primire de către prim-ministrul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, în cursul anului 2008, în mod indirect, s-ar fi realizat prin două acţiuni de primire (la 7 noiembrie 2008 a sumei de 500.000 USD şi la 25 noiembrie 2008 a sumei de 300.000 USD)", menţionează anchetatorii.
În vederea confiscării obiectului infracţiunii de luare de mită, în cauză s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparţinând lui Popescu-Tăriceanu până la concurenţa sumei de 800.000 USD, echivalent în lei - 3.204.640 lei, informează procurorii.
Drumul trimiterii în judecată
Pe 11 ianuarie, DNA a solicitat sesizarea președintelui Klaus Iohannis pentru încuviințarea urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu-Tăriceanu, acuzat că ar fi primit mită 800.000 de dolari, când era premier, în Dosarul Microsoft.
La acel moment, Tăriceanu a respins acuzațiile DNA susținând că în perioada în care a fost premier nu s-au făcut plăți către firma Microsoft.
„Am o experienţă de 30 de ani, care mă face să cred că nimic nu este întâmplător. La mine nu a ajuns niciun ban şi nu avea de ce să ajungă. Dosarul Microsoft este legat de licenţele pe care statul român trebuia să le achite firmei Microsoft. În perioada mandatului meu, cu toate că au fost luate patru hotărâri de guvern, dintre care una era vizată de procurorul general de atunci, doamna Kovesi, nu au făcut decât să inventarieze licenţele Microsoft şi nu s-a plătit niciun ban către firma Microsoft în perioada mandatului meu. Deci, nu aveau cum să ajungă bani la mine. Din ce? Legătura se face cu consultanţii pe care PNL i-a avut o perioadă de vreme, care au avut un contract care a fost onorat în integralitate şi alte obligaţii nu au existat. Consultanţii au dat în judecată PNL pentru recuperarea sumei integrale a contractului. Nici eu, nici PNL nu am primit aceste sume. Această sumă de 800.000 de dolari este în capul DNA că ar fi fost într-un fel virată sau folosită de PNL. În dosar, eu nu apar ca fiind beneficiarul vreunei sume şi nici PNL, ca să fie clar”, a declarat Tăriceanu, la Antena 3.
Pe 13 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției, Stelian Ion, cererea de urmărie penală a lui Tăriceanu.
Pe 25 ianuarie, procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de fostul premier, după ce, pe 15 ianuarie, Tăriceanu a fost audiat timp de aproximativ două ore la sediul DNA.