Judecătorii Curții Constituționale au decis, vineri, anularea alegerilor prezidențiale. Este o decizie fără precedent, discutată într-o ședință convocată vineri dimineață, scrie Antena 3CNN. Potrivit unor surse de la CCR, ar fi apărut „elemente noi” care arată că scrutinul prezidențial din 24 noiembrie a fost viciat.
Guvernul urmează să stabilească o nouă dată pentru alegerea președintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare.
În ședința de vineri, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art. 146 lit. f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
În temeiul art. 146 lit. f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr. 1062/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Președintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr. 1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României în anul 2024.
Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Președintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare.
Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și se aduce la cunoștința publică.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.
COMUNICAT DE PRESĂ, 6 decembrie 2024
În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calenda-ristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedinte-lui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor ne-cesare.
3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Mo-nitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.
•
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Compartimentul relații externe, relații cu presa și protocol al Curții Constituționale
Elena Lasconi, foc și pară după decizia CCR: Statul român a călcat în picioare democraţia; ar fi trebuit să mergem mai departe cu votul
"Astăzi este momentul în care statul român a calcat în picioare democraţia. Dumnezeu, poporul român, adevărul şi legea vor prevala - şi îi vor găsi pe cei vinovaţi de distrugerea democraţiei noastre. Nu e vorba despre mine. Se prăbuşeşte economia, distrugeţi democraţia, duceţi ţara în anarhie. Ar fi trebuit să mergem mai departe cu votul. Ar fi trebuit să respectăm dorinţa poporului român. Fie că ne place sau nu, din punct de vedere legal şi legitim, 9 milioane de cetăţeni români, atât din ţară, cât şi din diaspora, şi-au exprimat prin vot preferinţa pentru un anumit candidat. Nu putem ignora voinţa lor! Preşedinţii nu se numesc printr-o simplă semnătură sau prin negocieri de culise într-o democraţie", a precizat Lasconi.
Ce spune Marcel Ciolacu, după decizia CCR:
"Decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale este singura soluție corectă după desecretizarea documentelor din ședința CSAT care arată că rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei. Alegerile prezidențiale trebuie reluate.
În același timp, anchetele autorităților trebuie să arate cine sunt vinovații pentru tentativa de a influența masiv rezultatul scrutinului prezidențial. Românii au nevoie de răspunsuri clare din partea autorităților, bazate pe dovezi solide, pentru că de această anchetă depinde în mod fundamental încrederea publicului în instituțiile statului și în procesele democratice care stau la baza funcționării țării.
Acum, sunt extrem de importante validarea mandatelor noului Parlament și realizarea unei majorități parlamentare pro-europene, care să susțină numirea rapidă a unui nou guvern, a cărui prioritate este continuarea traseului european de dezvoltare a României. PSD a semnat, alături de PNL, USR, UDMR și reprezentanții minorităților, un acord în acest sens și consideră că în acest moment partidele trebuie să pună mai presus de interesele proprii un singur obiectiv național – stoparea forțelor extremiste.
Numirea noului guvern pro-european este un semnal important pentru mediul economic și pentru investitorii străini, ținând cont de reacțiile îngrijorătoare din ultimele două săptămâni. Totodată, numirea noului guvern este esențială pentru a putea proteja veniturile românilor și pentru a construi un buget pentru 2025 care să garanteze continuarea proiectelor de investiții pe bani europeni."
Bursa de la Bucureşti crește vertiginos după anunţul CCR
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) consemna creşteri de peste 3% pe indicii principali după ce Curtea Constituţională a decis vineri anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale.
Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 3,63%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, consemna un avans de 3,62%.
Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, era în creştere cu 3,54%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a apreciat cu 3,69%.
Pe de altă parte, indicele BET-FI al SIF-urilor consemna un avans de 2,35%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, înregistra o apreciere de 3,51%.
Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, era pe plus cu 3,89%
Știre inițială
Potrivit unor surse de la CCR, decizia a fost luată după ce au apărut „elemente noi” care arată că scrutinul prezidențial din 24 noiembrie a fost viciat.
Judecătorii Curții Constituționale se întâlnesc din nou vineri dimineața, într-o ședință informală convocată joi seara târziu, pentru a analiza noi solicitări de anulare a turului I al alegerilor, potrivit surselor Antena 3 CNN.
Potrivit surselor, ședința informală a CCR are loc de la ora 10:00. Ședința a fost convocată joi seara târziu de președintele CCR Marian Enache. Deși ieri au stabilit că sesizările nu pot fi luate în calcul, vineri, în această ședință, e posibil să revină asupra lor.