x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CCR dă dreptate Avocatului Poporului în ceea ce privește legea bugetului

CCR dă dreptate Avocatului Poporului în ceea ce privește legea bugetului

24 Iun 2021   •   13:44
CCR dă dreptate Avocatului Poporului în ceea ce privește legea bugetului

CCR dă dreptate Avocatului Poporului în ceea ce privește legea bugetului și obligă Guvernul să aloce fonduri pentru funcționarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.

În bugetul pe anul în curs nu au fost prevăzute sume de bani pentru Academia Oamenilor de Ştiinţă din România.

Avocatul Poporului a atacat legea bugetului la CCR și a avut câștig de cauză.

„În ședința din data de 24 iunie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului și a constatat căsunt neconstituționale dispozițiile art.38 din Legea bugetului de stat pe anul 2021 nr.15/2021.Curtea a constatat că art.38 din Legea nr.15/2021 încalcă prevederile constituționale ale art.1 alin.(5) privind principiul legalității, prin raportare la art.65 alin.(1) și (2) lit.b), art.76 alin.(2) și art.138 alin.(2) din Constituție. Totodată, Curtea a reținut și încălcarea art.1 alin.(3) din Constituție privind statul de drept”, scrie în comunicatul de presă al CCR.

Dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale sunt următoarele, potrivit comunicatului de presă.

„Până la data de 31 decembrie 2021, prin derogare de la prevederile art.20 din Legea nr.31/2007 privind reorganizarea și funcționarea Academiei Oamenilor de Știință din România, cu modificările și completările ulterioare, finanțarea cheltuielilor instituției se asigură din veniturile proprii.”

Decizia CCR este definitivă.

×
Subiecte în articol: Curtea Constituțională