x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CE: economia riscă o aterizare dură, lupta anticorupţie, în pericol

CE: economia riscă o aterizare dură, lupta anticorupţie, în pericol

08 Mar 2018   •   13:10
CE: economia riscă o aterizare dură, lupta anticorupţie, în pericol
Sursa foto: Etienne Ansotte/EU/Etienne Ansotte

Inreversibilitatea progreselor în lupta anticorupţie a fost pusă în pericol în 2017, iar instituţiile judiciare şi legislaţia sunt supuse în continuare unei presiuni intense, potrivit raportului de ţară dat publicităţii ieri de către Comisia Europeană. Documentul mai avertizează că, în absența reformelor structurale și a consolidării fiscale, economia românească riscă o aterizare dură.

România fie nu a făcut niciun progres, fie a înregistrat doar progrese limitate în privința implementării recomandărilor Comisiei Europene incluse în “Raportul de țară 2018”, arată Executivul de la Bruxelles, iar instituţiile judiciare şi legislaţia sunt supuse în continuare unei presiuni intense. "Ireversibilitatea progresului în lupta împotriva corupţiei a fost recent pusă în pericol. Rezultatele bune şi continue ale instituţiilor judiciare în lupta împotriva corupţiei au fost în mare parte afectate de evenimentele din anul trecut. Reformele în curs ale legilor justiţiei riscă să dăuneze independenţei judiciare şi să anuleze progresele realizate în ultimii zece ani. În plus, instituţiile judiciare şi cadrul legal privind combaterea infracţiunilor de corupţie continuă să fie suspuse unei presiuni intense", se precizează în documentul amintit. Potrivit raportului, corupţia persistă la toate nivelurile şi rămâne un obstacol pentru a face afaceri, provocările cele mai mari ale mediului de afaceri fiind corupţia şi problemele de guvernanţă în sectorul public.

În 2017, corupţia şi nepotismul au fost percepute ca fiind principalele obstacole în calea desfăşurării afacerilor în România, cu o proporţie de 85% şi, respectiv, 82% din întreprinderi, în condiţiile în care media UE este de 37%, respectiv 38%.

“Nu s-au făcut progrese legate de implementarea cadrului legislativ fiscal, iar progresele în vederea îmbunătățirii gradului de respectare și de colectare a obligațiilor fiscale au fost limitate. Spre comparație, au fost câteva progrese privind combaterea muncii nedeclarate”, potrivit raportului. Bucureștiul nu a făcut deloc progrese nici în ceea ce privește modul în care este stabilit salariul minim pe economie și nici în privința egalizării vârstei de pensionare, notează Comisia. În sectoarele educației și sănătății, au fost înregistrate unele îmbunătățiri, în special legate de accesul egal la educație și concentrarea pe îngrijirea pacienților în regim ambulatoriu. Totodată, au fost făcute “ceva progrese” și în vederea eliminării mitei din sistemul sanitar. “În final, au fost înregistrate unele progrese în implementarea strategiei naționale pentru achizițiile publice, însă sustenabilitatea măsurilor introduse și ireversibilitatea reformelor trebuie monitorizate în continuare”, se mai arată în Raportul de țară 2018.

 

 

×
Subiecte în articol: lupta anticoruptie