Cazurile aflate în fața completului de 17 judecători de la Strasbourg se alătură unei tendințe tot mai pronunțate a comunităților de a intenta procese privind mediul împotriva guvernelor, cu argumente care se bazează pe legislația privind drepturile omului.
O victorie în oricare dintre cele trei cazuri ar putea forța schimbări ale politicilor naționale pentru a menține țările în conformitate cu obiectivul convenit la nivel mondial de limitare a încălzirii globale, relatează Reuters.
Într-unul dintre cazuri, șase tineri portughezi acuză 32 de țări europene cu mari emisii de gaze cu efect de seră că nu reușesc să evite încălzirea globală, despre care spun că le amenință dreptul la viață. Ei nu cer compensații financiare, ci ca guvernele să reducă drastic emisiile.
Într-un alt caz, peste 2.000 de femei elvețiene în vârstă susțin că eforturile "extrem de inadecvate" ale guvernului lor de a lupta împotriva încălzirii planetei le expun riscului de a muri în timpul valurilor de căldură. Ele solicită o hotărâre care ar putea forța Berna să reducă emisiile de combustibili fosili mult mai repede decât s-a planificat.
În ultimul caz, Damien Carême, fost primar al comunei franceze Grande-Synthe, contestă refuzul Parisului de a lua măsuri mai stricte pentru a reduce schimbările climatice.
Unele dintre guverne susțin că aceste cauze sunt inadmisibile. Elveția a declarat că nu este treaba CEDO să fie "curtea supremă" în materie de mediu sau să aplice tratatele privind clima.
Un verdict în favoarea reclamanților ar putea crea un precedent pentru cei 46 de semnatari ai Convenției europene a drepturilor omului.
(sursa: Mediafax)