x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Cererea de ieșire din închisoare a fostului președinte PSD, Liviu Dragnea, plimbată între instanțe

Cererea de ieșire din închisoare a fostului președinte PSD, Liviu Dragnea, plimbată între instanțe

15 Mai 2020   •   12:08
Cererea de ieșire din închisoare a fostului președinte PSD, Liviu Dragnea, plimbată între instanțe
Sursa foto: DIANA OROS

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a retrimis la Tribunalul Bucureşti o cerere a fostului preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, prin care acesta solicită să fie eliberat din închisoare. În contestaţia la executare, el invocă un recurs în drept intitulat "habeas corpus", o lege cu caracter constituţional, promulgată 1679 de către Parlamentul englez, prin care se garantează libertatea persoanei.

"Trimite cererea de 'habeas corpus' formulată de petentul condamnat Dragnea Nicolae Liviu la Tribunalul Bucureşti, spre competentă soluţionare. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea cererii formulate de petentul condamnat rămân în sarcina statului. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru petentul condamnat, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în cuantum de 79 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă", se arată în decizia Înaltei Curţi.

În cererea depusă în instanţă, avocaţii susţin că Liviu Dragnea este deţinut ilegal în penitenciar, deoarece completul de 3 judecători de la Înalta Curte care l-a condamnat nu era specializat să judece fapte de corupţie. Avocaţii invocă o decizie a Curţii Constituţionale din octombrie 2019.

Iniţial, Dragnea a introdus acţiunea la Tribunalul Bucureşti, instanţă care a trimis dosarul la Înalta Curte, pe motiv că nu are competenţa în acest caz.

În luna februarie, Liviu Dragnea s-a arătat deranjat de faptul că Tribunalul vrea să mute procesul la altă instanţă.

"Nu am pregătire juridică, dar constat că, după o cerere de recuzare şi o cerere de abţinere respinse, acum Tribunalul vrea să mute la altă instanţă. Cred că în ritmul ăsta o să ajungem să se judece când se va termina mandatul", spunea Dragnea.

Pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Dragnea a făcut mai multe încercări de a ieşi din penitenciar, prin introducerea în instanţe a doi căi extraordinare de atac, însă cererile au fost respinse.

×
Subiecte în articol: liviu dragnea