x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Doi comisari de mediu și un consilier de la APM Botoșani, reținuți de procurorii DNA

Doi comisari de mediu și un consilier de la APM Botoșani, reținuți de procurorii DNA

de Redacția Jurnalul    |    30 Mar 2023   •   17:45
Doi comisari de mediu și un consilier de la APM Botoșani, reținuți de procurorii DNA

Doi comisari de la Garda de Mediu Botoșani și un consilier în cadrul APM Botoșani au fost reținuți de procurorii DNA într-un dosar în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu, fals intelectual, luare de mită și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au dispus reținerea celor doi comisari și a consilierului din cadrul APM Botoșani, dar și plasarea sub control judiciar a altor 14 persoane, trei comisari de mediu și 11 oameni de afaceri.

Conform procurorilor, în perioada aprilie – octombrie 2022, funcționarii publici și-ar fi îndeplinit în mod defectuos îndatoririle de serviciu, în contextul activităților de inspecție și control desfășurate în domeniul protecției mediului la diverși agenți economici și primării ori în contextul activității de emitere/revizuire/acordare viza anuală cât și de urmărire a îndeplinirii cerințelor legislației de mediu din actele de reglementare.

Anchetatorii arată că aceștia ar fi omis să ateste în documentația de control întocmită toate faptele de încălcare a legislației de mediu ori ar fi atestat aspecte necorespunzătoare adevărului cu privire la neconformități/încălcări ale legislației de mediu identificate, pentru care nu ar fi aplicat sancțiunile legale.

„Cu titlu de exemplu precizăm că inculpații, funcționari publici, nu ar fi aplicat sancțiunile corespunzătoare în cazul unor incendii de vegetație despre care cunoșteau că ar fi fost provocate intenționat, în aceeași manieră procedând și în cazul unor depozitări nelegale de deșeuri din construcții și demolări”, se arată în comunicat.

O parte dintre funcționarii cercetați ar fi permis accesul la informații ce nu sunt destinate publicității unor agenți economici pe care i-ar fi anunțat cu privire la sesizările/controalele care îi vizau ori alte
controale tematice/inopinate care urmau să se desfășoare.

Pentru aceste „servicii”, inculpații ar fi pretins de la persoanele favorizate sume de bani cuprinse între 300 – 2.000 lei precum și alte foloase necuvenite.

Procurorii precizează că în cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: comisari mediu dna