x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Decizie DEFINITIVĂ a Instanței Supreme. Prelungirea stării de alertă a fost ilegală. Ce pot face românii

Decizie DEFINITIVĂ a Instanței Supreme. Prelungirea stării de alertă a fost ilegală. Ce pot face românii

18 Noi 2022   •   12:19
Decizie DEFINITIVĂ a Instanței Supreme. Prelungirea stării de alertă a fost ilegală. Ce pot face românii

Prelungirea stării de alertă decisă de autoritățile române în timpul pandemiei de COVID-19 a fost desființată definitiv de ÎCCJ. Astfel, persoanele care au suferit prejudicii pot cere despăgubiri.

HG 1183/2021 a prevăzut condiția prezentării certificatului de vaccinare sau test pentru infecția cu virusul SRAS-CoV-2 pentru participarea la activități publice și accesul în anumite locuri. 

Procesul împotriva Guvernului României, respectiv Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), reprezentat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prin Direcția Generală Juridică, a fost intentat de avocații Elena Corina Ciuchi și Dan Laurențiu Puiu.  Recursul DSU și MAI a fost respins. 

„Respinge recursul declarat de recurentul-pârât Guvernul României împotriva sentinţei nr. 1796 din 3 decembrie 2021 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca tardiv formulat. Respinge, ca neavenit, recursul declarat de Ministerul Afacerilor Interne prin Direcţia Generală Juridică împotriva aceleiaşi sentinţe.

Respinge recursul declarat de recurentul-pârât Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă reprezentat de DSU împotriva sentinţei nr. 1796 din 3 decembrie 2021 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 16 noiembrie 2022″, se arată în decizia Instanței Supreme. 

Ce pot face persoanele fizice și companiile

După publicarea hotărârii ÎCCJ în Monitorul Oficial, persoanele fizice și juridice care au suferit prejudicii ca urmare a acestei hotărâri pot intenta procese în instanță pentru daune materiale și morale. 

„A apărut prima decizie definitivă de anulare a unei HG de prelungire a stării de alertă. E vorba de HG 1183/2021, care condiționa participarea la activități publice și circulația liberă de obținerea certificatului ‘verde’ de imunizare/testare.

ÎCCJ s-a pronunțat ieri într-un mod care face efectiv de râs guvernul și ministerul de interne. Recursul Guvernului a fost respins ca tardiv, iar recursul ministerului de interne ca neavenit. Recursul CNSU a fost respins ca neîntemeiat.

Decizia are efect imediat față de reclamanți: se pot cere acum despăgubiri pentru toate daunele și suferințele cauzate de pușcăria arahtiană.

După publicarea în M. Of., decizia ÎCCJ va căpăta efecte erga omnes. Respectiva HG va fi nulă față de oricine, cu consecința că toată lumea va putea pretinde daune materiale sau morale, inclusiv IMM-urile distruse de plandemie. Și studenții care au pierdut doi ani de studenție pentru că au fost obligați să ‘învețe’ acasă.

Bonus: toate HG -urile ulterioare de prelungire a stării de alertă devin fără bază legală, căci nu mai poți prelungi ceva nul”, a scris avocatul Gheorghe Piperea, pe Facebook. 

Mai multe pe acest subiect puteți citi AICI:

Stare de alertă pentru încă o lună. Nu se ridică nicio restricție

21 de luni de stare de alertă. Guvernul a încălcat constant hotărârile instanțelor de judecată

Stare de alertă, cu măsuri care nu sunt prevăzute în Legea 55/2020. Guvernul întâi decide, după care caută cadrul legal

Ipocrizie politică în lanț. Deputații au respins, după doi ani și jumătate, legea care anulează amenzile primite de români în starea de urgență

Arafat aruncă BOMBA: Cine nu-şi va face şi doza a treia ar putea rămâne fără certificat verde

Florin Cîțu vrea certificat verde pentru COVID-19 în magazinele neesențiale

×