x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie DNA: Nicuşor Constantinescu, pus sub acuzare într-un nou dosar pentru abuz în serviciu

DNA: Nicuşor Constantinescu, pus sub acuzare într-un nou dosar pentru abuz în serviciu

23 Sep 2016   •   14:26
DNA: Nicuşor Constantinescu, pus sub acuzare într-un nou dosar pentru abuz în serviciu

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus începerea urmăririi penale faţă de Nicuşor Constantinescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave. 

În acelaşi dosar, sunt urmăriţi penal Titi Cenuşă, fost arhitect şef în cadrul CJ Constanţa, precum şi Ioan Ichim, administrator al unei societăţi comerciale. 

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada iulie 2007 - aprilie 2013, Nicuşor Constantinescu şi Titi Cenuşă, prin acţiuni concertate, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul derulării unui acord de asociere în vederea participării la procedura de achiziţie publică - "Documentaţie cadastrală şi înscriere în cartea funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere". 

Procurorii susţin că Nicuşor Constantinescu şi Titi Cenuşă au coordonat acţiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferenţial, lucrările de cadastrare a drumurilor judeţene şi comunale din judeţul Constanţa către o societate administrată de Ioan Ichim. 

Frauda în dauna bugetului judeţului Constanţa s-a realizat prin efectuarea, de către Nicuşor Constantinescu, în mod coordonat, a unor plăţi nelegale în valoare totală de 11.621.345 lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de Ioan Ichim (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor judeţene). 

Restul plăţilor au fost făcute din bugetul CJ Constanţa în mod indirect, prin alocări bugetare către 45 de comune, care la rândul lor au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiaşi societăţi comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale). 

Anchetatorii mai arată că lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nicio utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive). 

Toate aceste lucruri s-au produs în condiţiile în care societatea administrată de Ioan Ichim nu a predat niciodată beneficiarului produsele care au făcut obiectul procedurii de achiziţie publică organizată de CJ Constanţa, iar niciuna dintre situaţiile de plată/decont rectificativ, anexată facturilor, nu cuprinde, în condiţiile legii, cantităţile şi preţurile unitare ale serviciilor de cadastru care au fost achiziţionate în baza acordului. 

Nicuşor Constantinescu a fost adus vineri la sediul DNA Constanţa, unde i s-a adus la cunoştinţă că a fost pus sub urmărire penală în acest dosar. 

La ieşirea de la audieri, avocatul lui Nicuşor Constantinescu a explicat că este vorba despre ancheta penală din dosarul 'Geotop 2001', privind presupuse ilegalităţi în contractarea, prestarea şi plata serviciilor pentru efectuarea cadastrului drumurilor de interes local din judeţ. 

În prezent, Nicuşor Constantinescu este încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă, unde execută o pedeapsă de cinci ani închisoare primită în dosarul subfinanţării Centrului Militar Teritorial Constanţa. AGERPRES

×
Subiecte în articol: nicusor constantinescu