x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Corupții scăpați de Curtea Constituțională. Dosarul Skoda se clasează. Veste bună pentru primarul Iașului

Corupții scăpați de Curtea Constituțională. Dosarul Skoda se clasează. Veste bună pentru primarul Iașului

de Redacția Jurnalul    |    16 Ian 2023   •   13:38
Corupții scăpați de Curtea Constituțională. Dosarul Skoda se clasează. Veste bună pentru primarul Iașului

Primarul Iașului, Mihai Chirică, a primit o veste bună de la Judecătoria Bârlad care a decis încetarea procesului penal în dosarul Skoda deoarece faptele s-au prescris.

Edilul era acuzat de abuz în serviciu pentru achiziția de autoturisme Skoda de către municipalitate, prin leasing operațional. 

Au mai fost achitați și ceilalți inculpați din dosar, respectiv fostul primar Gheorghe Nichita, fosta şefă a Serviciului Juridic, Doina Florescu, fostul şef al Serviciului Administrativ, Costică Eugen Chişcă şi fostul director al Direcţiei Tehnice, Petru Dumitru Tomorug.
Unitatea Administrativ Teritorială - Municipiul Iaşi nu s-a constituit parte civilă în proces.

Dosarul a ajuns în instanță în ianuarie 2021 pentru fapte comise în anul 2013.

Mihai Chirică, viceprimar în 2013, împreună cu primarul de la acea vreme, Gheorghe Nichita, și cilalți șefi de servicii, au început procedura de achiziție a 4 autoturisme prin contract de leasing operațional, pe o durată de 4 ani. Este vorba despre trei mașini Skova Octavia și una Skoda Superb. La vremea respectivă, autoritățile publice nu aveau voie să încheie contracte de leasing pentru autovehicule.

Paguba provocată bugetului local a fost de 503.482 lei, plus vătămarea intereselor legitime ale municipalității.

Fostul primar, Gheorghe Nichita, a aprobat încheierea mai multor acte, între februarie - mai 2013, prin încălcarea dispoziţiilor legale, necesare achiziției celor 4 mașini și a semnat contractele de leasing operațional. 

Fostul șef al Direcției Tehnice, Dumitru Petru Tomorug, a întocmit şi semnat mai multe documente, printre care și contractele de leasing îmn baza cărora au fost plătite ratele, precum și caierul de sarcini. 
Fosta directaore a Serviciului Juridic, Doina Florescu, a avizat mai multe documente pentru achiziția mașinilor și a semnat contractele de leasing.

Fostul șef al Serviciului Administrativ, Costică-Eugen Chişcă, era acuzat și el că a întocmit şi semnat mai multe documente.

Judecătoria Bârlad a închis dosarul pe baza unei decizii din 2022 a Curții Constituționale privind prescripția răspunderii penale. Aceasta permite închiderea multor dosare de corupție.  CC a declarat neconstituțional un articol din Codul penal prin care procurorii puteau întrerupe termenul de prescripție prin administrarea de noi probe.

 

×