x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Drăghici: Nu există nicio raţiune pentru punerea în mişcare a acţiunii penale

Drăghici: Nu există nicio raţiune pentru punerea în mişcare a acţiunii penale

24 Iun 2019   •   12:21
Drăghici: Nu există nicio raţiune pentru punerea în mişcare a acţiunii penale

Fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici a afirmat, luni, că nu există "nicio raţiune pentru punerea în mişcare a acţiunii penale" în cazul său, în dosarul în care este acuzat de delapidare şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

"Sunt realmente uluit de decizia DNA de astăzi. Nu există absolut nicio raţiune pentru punerea în mişcare a acţiunii penale, niciun argument sustenabil. Ca şi în cazul soţiei mele, totul pare a fi doar o parte a unei foi de parcurs stabilite în anumite laboratoare. În condiţiile în care toţi martorii au dat declaraţii favorabile de la momentul în care am fost numit suspect şi până astăzi, nu pot decât să constat cu dezolare că trăim vremuri în care poliţia politică e vie şi din ce în ce mai puternică", a scris Mircea Drăghici pe Facebook.

Fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici s-a prezentat, luni, la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Întrebat de jurnalişti la ieşirea din DNA dacă a fost făcut inculpat de către procurorii anticorupţie, Drăghici a răspuns: "Da, s-a pus în mişcare acţiunea penală".

Pe 2 aprilie, DNA anunţa că Mircea Drăghici a fost pus sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, într-un dosar legat de cheltuirea banilor primiţi de partid ca subvenţie de la Autoritatea Electorală Permanentă.

DNA arăta atunci că, în calitate de trezorier al PSD, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti aparţinând partidului, Mircea Drăghici, care are calitatea de suspect în dosar, şi-ar fi însuşit suma de 380.000 de euro prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil, având un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenită din subvenţii în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata parţială în proporţie de peste 2/3 a unui imobil.

"Concret, suspectul îndeplineşte funcţia de trezorier al unui partid, exercitând, în această calitate, atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi sumelor de bani provenite din fonduri publice sau private. În exercitarea funcţiei de trezorier, în cursul lunii februarie 2018, suspectul, împreună cu o persoană din familie, a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil având o valoare de circulaţie de peste 500.000 de euro, pe care să îl achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier şi, în parte, cu fonduri proprii. Promisiunea de vânzare-cumpărare dintre proprietarul imobilului şi persoana din familia suspectului, dar şi contractul de închiriere dintre acelaşi proprietar şi formaţiunea politică, s-au încheiat în aceeaşi zi, 15.02.2018, pentru acelaşi imobil", preciza DNA.

Procurorii spun că acel contract de închiriere a fost încheiat pentru o perioadă de 10 ani, începând cu data de 1 martie 2018 până la 1 martie 2029, valoarea totală a chiriei fiind de 380.000 euro, ce urma să fie achitată după cum urmează: suma de 38.000 de euro în termen de 5 zile, iar restul sumei în tranşe de cel puţin 19.000 de euro pe lună, timp de 18 luni.

"În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de cinci luni, din sume de bani provenite din subvenţia acordată formaţiunii politice în baza Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. După declanşarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvenţiilor de formaţiunea politică în cadrul căreia suspectul îndeplinea funcţia de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum şi promisiunea de vânzare-cumpărare şi restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie şi pentru achiziţionarea imobilului", mai arăta DNA. AGERPRES

×
Subiecte în articol: mircea draghici