x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Emigrare în scop de protecţie, în UE

Emigrare în scop de protecţie, în UE

13 Iul 2016   •   09:48
Emigrare în scop de protecţie, în UE
Sursa foto: PaulGrecaud/Getty Images/iStockphoto

Un ordin de protecţie emis într-un stat european va fi recunoscut în toate statele UE, prevede o lege promulgată, ieri, de preşedinte. Ordinul european de protecţie este destinat, în special, victimelor dintr-un dosar penal aflat în desfăşurare, care, pentru securitatea personală, aleg să plece din ţară.

Prin promulgarea legii, România pune în aplicare Directiva UE din 13 decembrie 2011. Astfel, ordinele de protecţie emise în alte state vor fi recunoscute şi în România, iar cele emise în ţara noastră vor fi puse în aplicare în orice alt stat membru. Măsura este destinată, în special, persoanelor care au calitatea de parte vătămată în cadrul unui proces penal aflat în curs de desfăşurare sau este un membru de familie al persoanei vătămate. "Pentru luarea unei decizii privind emiterea ordinului european de protecţie se ţine cont de perioada sau perioadele în care persoana protejată îşi va avea domiciliul, reşedinţa sau va locui în statul de executare, de proporţionalitatea măsurii, de pericolul efectiv pentru persoana protejată, precum şi de orice alte circumstanţe relevante", prevede legea. "Încheierea sau ordonanţa prin care se admite cererea de emitere a ordinului european de protecţie nu este atacabilă, iar încheierea sau ordonanţa prin care se respinge cererea de emitere a ordinului european de protecţie poate fi atacată cu contestaţie în termen de trei zile de la comunicare. Contestaţia se soluţionează în camera de consiliu, cu citarea persoanei protejate, a persoanei care reprezintă un pericol şi a procurorului, în termen de trei zile. Neprezentarea persoanelor citate nu împiedică judecarea cauzei", se mai arată în lege. O parte din normele de aplicare se referă şi la persoanele care sunt privite ca potenţiali agresori. Astfel, statele în care s-a refugiat o victimă trebuie să se asigure că potenţialul agresor nu va avea acces în localitatea în care s-a stabilit victima, nu va avea dreptul de a comunica cu aceasta şi nu se va apropia de locul de muncă sau alte locuri în care victima este angajată în activităţi sociale.

 

Cererea de emitere a ordinului european de protecţie se va putea depune de către persoana protejată, personal sau prin reprezentant, la tribunalul care judecă dosarul în care este victimă

×