x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fosta conducere a Academiei de Poliție, condamnată pentru șantaj

Fosta conducere a Academiei de Poliție, condamnată pentru șantaj

24 Mai 2021   •   11:33
Fosta conducere a Academiei de Poliție, condamnată pentru șantaj

Fostul rector al Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din București, Adrian Iacob, şi fostul prorector, Petrică Mihail Marcoci, au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti la câte 3 ani închisoare cu suspendare pentru şantaj asupra jurnalistei Emilia Şercan. Aceștia au obligat un coleg să-i trimtă ziaristei mesaje de amenințare. Decizia poate  fi atacată cu apel.

Termenul de supraveghere este de 4 ani, timp în care aceștia trebuie să urmeze programe de reintegrare socială ale serviciulu de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.
Cei doi vor presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, timp de 120 de zile, la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti sau Fundaţia pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare.

Emilia Şercan va primi 80.000 lei cu titlu de daune morale.

În luna decembrie 2019, DNA i-a trimis în judecată pe Adrian Iacob, la data faptei chestor de poliţie şi rector al Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", şi Petrică Mihail Marcoci, la data faptei comisar şef de poliţie şi prorector al Academiei, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la şantaj.

În perioada martie - aprilie 2019, Adrian Iacob şi Petrică Mihail Marcoci l-au obligat pe Gheorghe Adrian Bărbulescu, subinspector la Academia de Poliţie, să transmită Emiliei Şercan mesaje de ameninţare pentru a o determina să oprească investigaţiile jurnalistice asupra unor suspiciuni de plagiat din cadrul instituției.
Astfel, cei doi i-ar fi cerut lui Gheorghe Adrian Bărbulescu, folosindu-se de faptul că acesta era subordonat acestora și recunoscător că după absolvire a rămas în instituție, să cumpere mai multe aparate de telefon second hand şi cartele preplătite pentru a transmite mesaje de ameninţare Emiliei Șercan.
"Concomitent, cei doi instigatori i-au promis poliţistului care a trimis efectiv mesajele de ameninţare că îi vor asigura protecţia pentru a nu fi tras la răspundere penală şi i-au adresat încurajări pentru a-i întări rezoluţia infracţională pe parcursul săvârşirii faptelor. Solicitări similare au fost transmise de inculpaţi unui alt ofiţer debutant din cadrul Academiei, care însă nu le-a dat curs", arată DNA.

În perioada respectivă, Emilia Şercan a publicat mai multe articole despre activitatea Academiei de Poliţie, care ar fi putut avea consecinţe semnificative asupra carierei şi reputaţiei conducerii.
"După trimiterea mesajelor de ameninţare, inculpaţii au avut mai multe convorbiri cu autorul faptei, folosind aplicaţii telefonice criptate sau prin intermediari, prilej cu care i-au cerut să şteargă toate schimburile anterioare de mesaje, i-au indicat ce să declare organelor de urmărire penală şi l-au asigurat că va primi o pedeapsă uşoară, precum şi că va fi menţinut în cadrul Academiei chiar în situaţia unei condamnări".

Poliţistul Gheorghe Adrian Bărbulescu a fost condamnat, într-un alt dosar, de Tribunalul Bucureşti la un an de închisoare cu amânarea executării pedepsei pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj. Acesta şi-a recunoscut vinovăţia şi a încheiat un acord cu DNA. 

×
Subiecte în articol: santaj academia de politie emilia șercan