x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fostul deputat PSD Ioan Munteanu, condamnat la șase ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani

Fostul deputat PSD Ioan Munteanu, condamnat la șase ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani

03 Noi 2020   •   11:04
Fostul deputat PSD Ioan Munteanu, condamnat la șase ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani
Sursa foto: Hepta

Fostul deputat PSD Ioan Munteanu a fost condamnat de Tribunalul București la șase ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani.

Ioan Munteanu este acuzat de procurorii DNA că a cerut 400.000 de euro de la un om de afaceri pentru a interveni la conducerea Hidroelectrica – Sucursala Hidrocentrale Bisrița în vederea deblocării unor plăți.

Fostul deputat PSD a primit cinci ani de închisoare pentru trafic de influență și cinci ani și jumătate pentru spălare de bani. Cele două pedepse au fost contopite, iar judecătorii au adăugat un sport, în final acesta având de executat șase ani de închisoare.

De asemenea, instanța a dispus confiscarea de la Ioan Munteanu a sumelor de 350.000 de euro și 261.373 de lei, reprezentând banii traficați.

Judecătorii au decis menținerea sechestrului asigurător instituit de DNA Ploiești și asupra sumelor existente în contul deținut de fostul deputat la o bancă, precum și anularea unui contract de prestări servicii încheiat între SC Romsys SRL București și SC Suport Media Total SRL Piatra Neamț.

Decizia nu este definitivă.

Faptele

Ioan Munteanu a fost trimis în judecată de DNA Ploieşti în iulie 2017, dosarul ajungând la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de unde s-a mutat la Tribunalul Bucureşti în martie 2018.

Procurorii susţin că, la sfârşitul anului 2009 şi începutul anului 2010, în calitate de deputat şi preşedinte al PSD Neamţ, Ioan Munteanu a pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) un procentaj de 5% din valoarea contractelor încheiate între firma acestuia şi Hidroelectrica - Sucursala Hidrocentrale Bistriţa - Piatra Neamţ, societate comercială cu capital majoritar de stat.

Conform procurorilor, firma omului de afaceri încheiase cu Hidrocentrale Bistriţa trei contracte ce aveau ca obiect furnizarea de sisteme de avertizare - alarmare în caz de accidente la barajele aferente sucursalei.

DNA susţine că, în schimbul influenţei, fostul deputat a cerut un procent de 5% din valoarea contractelor, reprezentând 400.000 euro, bani pe care i-a primit în trei tranşe în perioada 2009-2011.

×