Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) a anunţat marţi că a depus la Parchetul General o plângere penală împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pe care îl acuză de presupuse ilegalităţi la plata orelor suplimentare pentru angajaţii din penitenciare.
"În data de 23 iulie (luni - n.r.), Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) a depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o nouă plângere penală împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu", precizează FSANP.
Tudorel Toader este acuzat că, "în mod ilegal şi abuziv", ar fi emis, la 10 iulie, Ordinul 2.721 prin care ar cauza prejudicii lunare de aproximativ 1,2 milioane lei angajaţilor din penitenciare, în ciuda faptului că Federaţia l-ar fi avertizat în scris şi cu prilejul dezbaterilor organizate la Ministerul Justiţiei despre acest caz.
Concret, arată Federaţia, prin articolul 13 alineatul 2 din Ordinului ministrului Justiţiei 2.721/C/10.07.2018, Tudorel Toader ar interzice în mod ilegal plata a peste jumătate din orele suplimentare nerecuperate sub pretextul că s-ar plăti deja o majorare pentru lucrul în zile de repaus săptămânal, deşi legea prevede în mod expres că aceste două drepturi se aplică distinct, situaţiile juridice pentru care se acordă fiind diferite.
Sindicaliştii mai arată că prejudiciului de 1,2 milioane de lei pe lună cauzat angajaţilor din penitenciare prin această dispoziţie i se adaugă restanţe de peste 45 milioane lei, aferente orelor suplimentare nerecuperate şi neplătite în ultimii doi ani.
"Urmare a acţiunilor abuzive ale ministrului Justiţiei, Statul Român va fi obligat la plata acestora, în paralel cu plângerea penală fiind deschisă şi o acţiune în justiţie pentru anularea ordinului ilegal", mai precizează aceştia.
Federaţia cere, totodată, demiterea lui Tudorel Toader pentru "incompetenţă şi acţiuni ilegale" şi ameninţă cu acţiuni de protest în toate penitenciarele dacă ministrul Justiţiei nu modifică ordinul prin care acesta "sustrage în formă continuată, din buzunarele angajaţilor, suma de 1,2 milioane de lei în fiecare lună". AGERPRES