Senatul a aprobat, ieri, cererea DNA de urmărire penală a fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, acuzat de abuz în serviciu pentru folosirea coloanelor oficiale. Liderul UNPR a votat şi el pentru ridicarea propriei imunităţi şi le-a cerut senatorilor să încuviinţeze cererea procurorilor. „E o zi specială pentru mine”, a spus Oprea înaintea votului din plen.
Fostul vicepremier a ales în ultima clipă coloana vertebrală în dosarul în care este acuzat că a folosit ilegal coloanele oficiale ale Poliţiei de peste 1.600 de ori. Gabriel Oprea a votat cu bilele la vedere pentru ridicarea propriei imunităţi şi le-a cerut colegilor senatori să lase Justiţia să-l ancheteze. „Vă cer să votaţi pozitiv cererea de urmărire penală. Este obligaţia instituţiilor să facă lumină acolo unde există semne de întrebare. Toate argumentele vor fi prezentate în faţa magistraţilor. Este în interesul meu ca adevărul să iasă la lumină în cel mai scurt timp”, a declarat Oprea, în aplauzele senatorilor UNPR. „Nu am cerut şi nu am avut nimic în plus faţă de alţi miniştri de Interne, unii sunt pe aici prin sală. Consider că nu am abuzat de funcţia ce mi-a fost încre-dinţată, că nu am beneficiat de drepturi şi privilegii în afara legii şi mă consider nevinovat”, a sunat justificarea Genera-lului. Solicitarea procurorilor de a începe urmărirea penală în cazul liderului UNPR a fost aprobată în plenul Senatului cu 102 voturi pentru, 30 de voturi împotrivă şi un vot anulat, asta în condiţiile în care UNPR are 21 de senatori, iar Oprea însuşi a votat pentru aprobarea cererii DNA. Rezul-tatul votului arată că Gabriel Oprea a fost „trădat” şi dat pe mâna procurorilor inclusiv cu voturile „aliaţilor” social-de-mocraţi, care formează cel mai numeros grup din Senat. Chiar şi aşa, senatorul PSD Şerban Nicolae i-a luat apărarea lui Oprea. „Aş fi vrut să nu văd că DNA alocă doi procurori care să numere deplasările ministrului de Interne şi aş fi vrut să văd dosarele mari de corupţie, care au devalizat economia românească, care au jefuit patrimoniul naţional. Aş fi vrut să văd că toate aceste lucruri se întorc în patrimoniul statului”, a fost reacţia senatorului PSD. Înaintea votului din plen, Liviu Dragnea a anunţat că PSD va vota pentru ridicarea imunităţii lui Oprea, însă a ţinut să precizeze că semnarea acordului de colaborare cu UNPR nu a fost condiţionată de votul pentru cererea DNA.
Gabriel Oprea a votat cu bilele la vedere pentru ridicarea propriei sale imunităţi. În aceste condiţii, votul colegilor săi senatori a fost zdrobitor în favoarea încuviinţării începerii urmăririi penale
În calitatea sa avea dreptul la ceva de care n-a uzat niciodată. Ştiţi la ce avea dreptul? La persoane din trupele antitero care să-l însoţească. Toţi miniştrii de Interne au beneficiat de ceea ce a beneficiat domnul Oprea. Florina Jipa, senator UNPR
Situația incertă a lui Tiberiu Nițu
Rămâne de văzut dacă procurorii DNA vor începe urmărirea penală şi în cazul fostului procuror general al României, Tiberiu Niţu, invocat şi el în dosarul lui Gabriel Oprea ca beneficiar al coloanelor oficiale în baza unui protocol semnat între Ministerul de Interne şi Parchetul General. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, ieri, decretul de eliberare din funcţia de procuror general după ce Niţu şi-a dat demisia.